Sunak bi mogao objaviti rekonstrukciju kabineta u utorak

Sunak bi mogao objaviti rekonstrukciju kabineta u utorak

Britanski premijer Riši Sunak mogao bi u utorak da najavi malu rekonstrukciju svog kabineta i razmatra razbijanje vladinog poslovnog odeljenja na tri odvojena ministarstva, rekao je u ponedeljak izvor upoznat sa diskusijama, piše Rojters.

Rekonstrukcija ministara dolazi nešto više od nedelju dana nakon što je Sunak smenio predsednika Konzervativne stranke Nadhima Zahavija zbog njegovih poreskih poslova, i pošto je vlada dodatno zaostala za glavnom opozicionom Laburističkom partijom u istraživanjima javnog mnjenja.

Sunak je takođe pod pritiskom opozicionih partija, pa čak i nekih poslanika u svojoj stranci da smene potpredsednika vlade Dominika Raaba, koji se suočava sa internom istragom zbog navoda o maltretiranju.

Sunakova kancelarija je odbila da komentariše moguću reorganizaciju, o čemu je prvi izvestio The Sun.

Vladino Odeljenje za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju (BEIS) moglo bi da se razbije da bi se videlo novo energetsko odeljenje, sa spajanjem poslovanja i trgovine. Postojalo bi i novo odeljenje za nauku i digitalnu tehnologiju, izvestio je Sun.

Odeljenje za digitalne medije, kulturu, medije i sport takođe bi moglo da se razdvoji sa kulturom i sportom kao svojim zasebnim odeljenjima, navodi list.

Neki konzervativni poslanici bili su iznenađeni izveštajima o predstojećoj rekonstrukciji, dovodeći u pitanje tajming jer, kako su rekli, novi premijeri obično počinju da menjaju svoje timove pre nego posle 100 dana na vlasti.

Sunak je rekao da će se njegova vlada usredsrediti na rešavanje pet prioriteta, od smanjenja inflacije do smanjenja ilegalne migracije, dok želi da pobedi na sledećim izborima, koji će se održati pre kraja sledeće godine.

Neke od promena mogle bi da odražavaju Sunakove prioritete, posebno u vezi sa tehnologijom i inovacijama, nakon što je u januaru obećao da će povećati javno finansiranje istraživanja i razvoja na 20 milijardi funti (24,06 milijardi dolara).

Vladajuća konzervativna stranka trenutno u većini anketa zaostaje oko 20 procentnih poena iza laburista.