Britanski premijer: Putin nas neće čekati, NATO se neće predati

Britanski premijer: Putin nas neće čekati, NATO se neće predati

Britanski premijer Riši Sunak u četvrtak je istakao potrebu za daljom podrškom Ukrajini kako bi se sprečilo da se obistine ruske kalkulacije o „zamoru“.

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Beloj kući, prenosi dopisnik Evropske Pravde.

„Predsednik Putin će misliti da može da nas sačeka, da će se Alijansa umoriti, iscrpiti i odustati. Ali to nije slučaj“, naglasio je britanski premijer.

Po njegovom mišljenju, ako zapadni saveznici budu u stanju da pruže podršku Ukrajini, posebno na duži rok, to će biti snažan signal predsedniku Ruske Federacije „da nema smisla da pokušavamo da nas čekamo. “

„Nećemo nigde. Bićemo ovde (u Ukrajini – prim. aut.) koliko god bude potrebno i, nadam se, ovo će ga približiti spoznaji da mora da povuče svoje trupe i zaustavi nezakonit i ničim izazvan čin agresije“, naglasio je Sunak.

Sunak je ranije izjavio da su pokušaji zamrzavanja rata u Ukrajini u fazi u kojoj se nalazi „apsolutno pogrešni“ i da ih treba zaustaviti.

On je takođe naglasio da Ukrajina ne treba samo da pobedi u ratu, već i da postigne trajan i pravedan mir.