Sunak kaže da želi da nadogradi veze sa Bajdenom na putovanju u Vašington

Sunak kaže da želi da nadogradi veze sa Bajdenom na putovanju u Vašington

Britanski premijer Riši Sunak rekao je u subotu da želi da neguje „bliske i iskrene odnose” sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom tokom posete Vašingtonu sledeće nedelje koja dolazi nakon nekih znakova napetosti u bilateralnim odnosima, preneo je Rojters.

Sunak bi trebalo da bude u američkoj prestonici u sredu i četvrtak na razgovorima sa političarima u Kongresu i poslovnim liderima, kao i sa predsednikom.

„SAD su naš najbliži saveznik. Mi smo jedan drugome prvi partner kada je u pitanju sve, od očuvanja bezbednosti naših ljudi do rasta naše ekonomije“, rekao je Sunak u izjavi uoči svoje prve zvanične posete Vašingtonu kao premijera.

„Zato je toliko važno da premijer Velike Britanije uspostavi bliske i iskrene odnose sa predsednikom Sjedinjenih Država – videćete nas kako radimo rame uz rame o svakom globalnom problemu.

Očekuje se da će Sunak i Bajden razgovarati o poboljšanju ekonomskih veza i održavanju vojne podrške Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom. Ali neće biti razgovora o formalnom sporazumu o slobodnoj trgovini, rekao je Sunakov portparol ranije ove nedelje.

London želi da uspostavi bolje odnose sa SAD nakon što su bile zategnute zbog odlaska Britanije iz Evropske unije 2020.

U aprilu je zvaničnik Bele kuće negirao da je Bajden bio „anti-britanski” nakon što je proveo samo pola dana u britanskoj provinciji Severna Irska pre nego što je otputovao u Irsku na sastanke od dva i po dana.

Dauning strit je u subotnjoj izjavi rekao da će Sunakov sastanak sa Bajdenom biti njegov četvrti u isto toliko meseci, što predstavlja „trajniji kontakt“ sa predsednikom SAD nego što je bilo koji drugi premijer imao poslednjih godina.