Blok levog centra pobedio na izborima u Švedskoj

Blok levog centra pobedio na izborima u Švedskoj

Švedske stranke levog centra verovatno će osvojiti većinu u parlamentu, čime će premijerka Magdalena Andersson dobiti novi mandat, svedoče rezultati izlaznih anketa koje su sproveli kanali TV4 i SVT, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Aftonbladet.

Prema obe ankete, na parlamentarnim izborima u nedelju pobedio je blok levog centra, koji će dobiti 50,6 odsto glasova naspram 48,0 odsto opozicionih desničarskih partija.

Na čelu levog bloka nalazi se vladajuća Socijaldemokratska partija, na čijem je čelu aktuelna premijerka Magdalena Anderson. Prema izlaznim anketama, Socijaldemokrate će postati najveća stranka u parlamentu – 29,3 odsto glasova.

Drugo i treće mesto zauzimaju stranke desnog bloka – evroskeptične „Švedske demokrate” (20,5%) i Umerena partija (18,8%).

Sa ovakvim rasporedom snaga, levi blok će dobiti 176 mandata, desni – 173.

Da bi ušle u parlament, stranke moraju osvojiti najmanje 4% glasova. Prema preliminarnim podacima, osam partija će prevazići neophodnu barijeru.

Glavne teme izbora bile su borba protiv kriminala, koji je poslednjih meseci u porastu u Švedskoj, kao i prevazilaženje ekonomske i energetske krize. Što se tiče odluke da postane članica NATO-a, ona je dobila podršku gotovo svih vodećih političkih snaga.