Bivši potpredsednik SAD Pens kandiduje se za predsedničku nominaciju 2024

Bivši potpredsednik SAD Pens kandiduje se za predsedničku nominaciju 2024

Majk Pens, bivši potpredsednik SAD u vreme administracije Donalda Trampa, namerava da uđe u predsedničku trku 2024. godine i sledeće nedelje će objaviti početak kampanje, preneo je Rojters.

Izvori su rekli da će Pens započeti svoju kampanju 7. juna video snimkom i govorom u Ajovi, gde će biti održane prve republikanske predizbore.

Poznat po svojim konzervativnim stavovima, Pens je podržavao Trampa tokom svog predsedničkog mandata. Ali posle Trampovog poraza na izborima 2020. ogradio se od bivšeg predsednika rekavši da je njegovo ohrabrivanje učesnika u jurišanju na Kapitol doveo u opasnost njega i njegovu porodicu.

63-godišnji Majk Pens je iskusni političar koji je prethodno bio lider republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa i izabran za guvernera države Indijane. Nazivaju ga jednom od potencijalnih alternativa Trampu.

Trenutno, bivši američki predsednik je znatno ispred u anketama ostalih članova Republikanske partije koji su najavili ili bi mogli da najave svoje namere da se kandiduju za čelno mesto: Trampov rejting je 53%, dok Pensov rejting je samo 4%.

Konkretno, bivši guverner Južne Karoline i američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli zvanično su najavili svoje učešće u trci za predsedničke nominacije; preduzetnik i konzervativni politički aktivista Vivek Ramasvemi; Senator iz Južne Karoline Tim Skot; bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson; radio voditelj Lari Elder; Guverner Floride Ron DeSantis.

Upravo ovaj drugi trenutno ima drugi rejting posle Trampa i smatra se njegovim glavnim konkurentom za predsedničku nominaciju Republikanske partije.