Berlin postavlja zahtev Kini

Berlin postavlja zahtev Kini

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je upozorio svog kineskog kolegu generala Li Šangfua da ne koristi bivše pilote Bundesvera za obuku kineske vojske.

„Jasno sam stavio do znanja da očekujem da će ova politika biti odmah zaustavljena“, rekao je Pistorijus novinarima na marginama bezbednosnog foruma Shangri-La dijalog u Singapuru u subotu, a citira Rojters.

Šef odbrane Berlina je tvrdio da Li nije negirao praksu angažovanja bivših nemačkih pilota, ali je umanjio njen značaj. Prema pisanju magazina Der Spiegel, sastanak Pistorijusa i Lija, koji je trebalo da traje 30 minuta, trajao je više od sat vremena.

Nemački mediji su ranije objavili da su bivši pripadnici Bundesvera u Kini pronalazili posao preko kompanija u Južnoj Africi i na Novom Zelandu i da su im isplaćivali velike plate kako bi svoje znanje preneli kineskim pilotima.

Der Spiegel je u petak opisao jedan takav navodni slučaj. Prema pisanju publikacije, smatralo se da se penzionisani oficir po imenu Aleksandar H., koji je u Nemačkoj obučavao pilote za upravljanje Eurofajter tajfunom, preselio u Kinu, gde je navodno obučavao pilote u vazduhoplovnoj bazi u Čićiharu.

„Činjenica da bivši oficiri ratnog vazduhoplovstva obučavaju borbene pilote u Kini je sram. Ne možemo ovo da prihvatimo“, rekla je za Der Spiegel Mari-Agnes Strack-Cimmermann, predsednica parlamentarnog odbora za odbranu.

Peking nije komentarisao ovo pitanje. Međutim, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je prošle godine negirao saznanje o takvom zapošljavanju kada je odgovarao na slične navode Velike Britanije.

Britansko ministarstvo odbrane je 2022. godine reklo da će preduzeti mere protiv potencijalnog zapošljavanja bivših pripadnika RAF-a u Kini. Australija je prošle godine saopštila da će istražiti izveštaje o svojim penzionisanim pilotima vazduhoplovnih snaga koji obučavaju kinesko vojno osoblje.

Odnosi između Kine i NATO-a značajno su se pogoršali poslednjih godina jer se obe strane međusobno optužuju za tenzije u Tajvanskom moreuzu. Alijansa predvođena SAD opisala je Peking kao pretnju, dok je Kina optužila Zapad da ima „hladnoratovski mentalitet“.