Američki i evropski saveznici razgovaraju o zabrani uvoza ruske nafte

Američki i evropski saveznici razgovaraju o zabrani uvoza ruske nafte

Sjedinjene Države i evropski saveznici istražuju zabranu uvoza ruske nafte, rekao je u nedelju američki državni sekretar Entoni Blinken, a Bela kuća je koordinisala sa ključnim odborima Kongresa koji napreduju sa sopstvenom zabranom.

Evropa se oslanja na Rusiju za sirovu naftu i prirodni gas, ali je postala otvorenija za ideju zabrane ruskih proizvoda u poslednja 24 sata, rekao je Rojtersu u nedelju izvor upoznat sa diskusijama.

U međuvremenu, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi takođe je u pismu od nedelje rekla da komora „istražuje“ zakone za zabranu uvoza ruske nafte i da Kongres namerava da ove nedelje donese 10 milijardi dolara pomoći Ukrajini kao odgovor na vojnu invaziju Moskve. svog suseda. Opširnije

Bela kuća takođe razgovara sa finansijskim odborom Senata i Komitetom za načine i sredstva Predstavničkog doma o potencijalnoj zabrani, rekao je izvor.

Ipak, Blinken je takođe naglasio važnost održavanja stabilnih zaliha nafte na globalnom nivou.

„Sada smo u veoma aktivnim razgovorima sa našim evropskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u naše zemlje, dok, naravno, istovremeno održavamo stabilne globalne ponude nafte“, rekao je Blinken u intervjuu za En-Bi-Si „Meet emisija Press“.

Blinken, koji je na putovanju širom Evrope kako bi koordinirao sa saveznicima odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, takođe je rekao da je u subotu razgovarao o uvozu nafte sa predsednikom Džoom Bajdenom i njegovim kabinetom. Opširnije

Japan, koji Rusiju smatra svojim petim najvećim dobavljačem sirove nafte, takođe razgovara sa Sjedinjenim Državama i evropskim zemljama o mogućoj zabrani uvoza ruske nafte, izvestio je u ponedeljak Kjodo njuz. Opširnije

Upitan o potencijalnom embargu na uvoz ruske nafte na redovnoj konferenciji za novinare u ponedeljak, portparol japanske vlade Hirokazu Macuno odbio je da komentariše svoju komunikaciju sa Sjedinjenim Državama.

Cene nafte su skočile tokom protekle nedelje nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici sankcionisali Rusiju zbog invazije.

Dvostranačka grupa američkih senatora predstavila je u četvrtak zakon o zabrani uvoza ruske nafte iz SAD. Predlog zakona se ubrzava i mogao bi na kraju postati sredstvo za sankcije.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Bela kuća je uvela sankcije na izvoz tehnologija u ruske rafinerije i gasovod Severni tok 2, koji nikada nije pušten u rad.

Do sada je prestala da cilja na ruski izvoz nafte i gasa dok Bajdenova administracija odmerava uticaje na globalna tržišta nafte i cene energije u SAD.

Upitan da li su Sjedinjene Države isključile jednostranu zabranu uvoza ruske nafte, Blinken je rekao: „Neću isključiti preduzimanje akcija na ovaj ili onaj način, bez obzira na to šta rade, ali sve što smo uradili, pristup počinje sa koordinaciju sa saveznicima i partnerima“, rekao je Blinken.

On je rekao da postoji niz dodatnih mera na koje Sjedinjene Države gledaju kako bi povećale pritisak na Rusiju, ali nije izneo nikakve detalje o tome koje će nove mere biti.

Amerikanci su daleko najveći svetski potrošači benzina, zahvaljujući velikim automobilima, velikim udaljenostima vožnje i malo javnog prevoza u mnogim oblastima. Rastuće cene gasa tradicionalno su politički otrov za američke lidere.

Američki nacionalni prosek za galon benzina dostigao je u nedelju 4,009 dolara, najviši nivo od jula 2008, prema AAA. Potrošači su u proseku plaćali 40 centi više nego pre nedelju dana, a 57 centi više nego pre mesec dana.

Sjedinjene Države su u proseku 2021. iz Rusije uvozile više od 20,4 miliona barela sirove nafte i rafinisanih proizvoda mesečno, što je oko 8% američkog uvoza tečnog goriva, prema Upravi za energetske informacije (EIA).