95% borbene moći Rusije sada u Ukrajini, kaže visoki zvaničnik američke odbrane

95% borbene moći Rusije sada u Ukrajini, kaže visoki zvaničnik američke odbrane

Rusija je ispalila ukupno 600 projektila otkako je počela invazija na Ukrajinu, rekao je u nedelju visoki zvaničnik američke odbrane, i da je oko 95% svoje borbene moći angažovala unutar Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države su u nedelju primetile borbe u Hersonu i Nikolajevu, a ruske snage i dalje pokušavaju da opkole Kijev, Hahov, Černihiv i Mariupolj, rekao je zvaničnik.

Ali napredak je naišao na snažan otpor Ukrajine, usporavajući ruski napad.

U međuvremenu, masivni ruski konvoj severno od Kijeva koji se proteže oko 40 milja puta ostaje u zastoju, ali nema ažuriranja koliko je udaljen od Kijeva. Krajem prošle nedelje, bio je otprilike 16 milja (25 kilometara) od centra Kijeva.

Nebo iznad Kijeva i dalje je sporno, a i Ukrajinci i Rusi zadržavaju značajnu većinu svoje vazdušne borbene moći.

„Verujemo da ukrajinski narod u većem delu zemlje još uvek ima sredstva komunikacije, pristup internetu i medijima“, dodao je zvaničnik.

Zvaničnik je takođe rekao da SAD nisu primetile amfibijski napad u blizini Odese i da ne procenjuju da je jedan neminovan.

Zvaničnik nije mogao da potvrdi izveštaje o tome da su Rusi pucali na demonstrante u Kijevu ili o kršenju sporazuma o prekidu vatre kako bi se omogućili humanitarni koridori. Zvaničnik takođe nije mogao da potvrdi izveštaje da Rusi pozivaju rezerve.