Pojavila se lažna Vučićeva umrlica, VJT traži da se hitno identifikuje tvorac, SNS krivi opoziciju

Pojavila se lažna Vučićeva umrlica, VJT traži da se hitno identifikuje tvorac, SNS krivi opoziciju

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović naložio je Osnovnom javnom tužilštvu u Mladenovcu da u saradnji sa policijom hitno identifikuje tvorce takozvane umrlice predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja je, kako se sumnja, izlepljena na teritoriji ove opštine, rečeno je Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu.

Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal je naloženo da identifikuje osobe koje su ovu „umrlicu“ delile na društvenim mrežama.

Ove radnje predstavljaju krivično delo koje se goni po sluzbenoj dužnosti i moraju biti sankcionisane u skladu sa zakonom, smatra glavni javni tužilac VJT u Beogradu.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić ocenila je da umrlice predstavljaju „besprizornu kampanju mržnje protiv predsednika Republike“.

Ona je od državnih organa zahtevala da rade svoj posao, navodeći da ov nije šala, niti zabavno.

Kako je predsednica Skupštine napisala na društvenoj mreži „X“, umrlica predstavlja „jasnu i nedvosmislenu pretnju po život predsednika Aleksandra Vučića“.

Povodom lažne umrlice predsednika reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je istakla da je to krajnje nedopustivo i za svaku osudu.

Janković je na Instagramu napisala da aludiranje na nečiju smrt predstavlja ekstreman vid političkog delovanja i u takvom izražavanju nema ničeg satiričnog niti duhovitog.

„U političkom životu neophodan je bar minimum međusobnog poštovanja političkih aktera, koji bi se morao postići“, istakla je Jankovićeva.

U lažnoj umrlici koja je objavljena na društvenim mrežama, a navodno je lepljena i u Mladenovcu, navodi se da je predsednik preminuo danas, 26. marta, a da će se sahrana održati 1. aprila.

Lažnu umrlicu redom su osudili i funkcioneri Sprske napredne stranke (SNS), koalicioni partneri, kao i ministri u vladi. Potpredsednica Glavnog odbora SNS Irena Vujović je za umrlicu optužil koaliciju Srbija protiv nasilja, a slično su učinili i drugi naprednjaci svaljujući krivicu na opoziciju.