Đorđa Meloni: Nova vizija Zapadnog Balkana treba da bude prioritet za EU, Italija za veće prisustvo u regionu

Đorđa Meloni: Nova vizija Zapadnog Balkana treba da bude prioritet za EU, Italija za veće prisustvo u regionu

U Trstu se održava Nacionalna konferencija pod nazivom „Italija i Zapadni Balkan: Rast i integracije“, koja je posvećena strategiji Italije prema ovom regionu. Poseban osvrt je na ekonomskoj saradnji. Cilj ove vlade je veće prisustvo Italije na Balkanu, poručuje premijerka Đorđa Meloni. Šef diplomatije Antonio Tajani poručuje da je stabilnost regiona od fundamentalnog značaja, te da se Italija zalaže za brži ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Na Nacionalnoj konferencija „Italija i Zapadni Balkan: Rast i integracije“ predstavljeni su ciljevi, instrumenti, prilike sistema Italija prema regionu Zapadnog Balkana.

Ovaj skup u Trstu posvećen je strategiji Italije prema regionu koji uključuje Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, kao i Kosovo čiju samoproglašenu nezavisnost Italija priznaje. Poseban osvrt je na ekonomskoj saradnji, ulogu preduzetničkog i proizvodnog sistema Italije, kao i svih sistema podrške i ekonomske internacionalizacije.

„Evropska unija treba da razvije novu viziju prema Zapadnom Balkanu kao prioritet“, rekla je premijerka Italije Đorđa Meloni u svom obraćanju na otvaranju konferencije putem video-linka.

„Cilj ove vlade jeste veće prisustvo Italije na Balkanu, jer je to ono što od nas očekuju svi naši prijatelji iz tog regiona u kome mi imamo važnu ulogu, ali moramo da investiramo u nove strateške sektore“, dodala je Đorđa Meloni.

Ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da današnja konferencija služi da se udruže razne snage Italije u različitim sektorima, od preduzetničkog do političkog, pod blagoslovom Evropske unije, ne bi li prisustvo zemlje bilo mnogo izraženije u regionu koji treba da postane deo tržišta EU.

„Mi smo za to da se sve to ubrza, pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU“, rekao je ministar Tajani.

Šef diplomatije naglašava da je stabilnost ovog regiona fundamentalna.

„Fundamentalna je stabilnost tog regiona jer preko Balkana prelaze i migranti iz Turske i jako je važno izbeći ilegalnu migraciju. Stabilnost znači i ekonomski rast, kao i prisustvo italijanskih firmi na tom području. Sa ministrom Krosetijem smo već bili u Srbiji i na Kosovu* ne bismo li olakšali dijalog između ove dve zemlje. Mislim da može doći do kontruktivnog rešenja zahvaljujući i prisustvu naših vojnika“, kaže Tajani.

Dodao je i da Italija želi Balkan u Evropi, a to znači da moraju da se povećaju investicije.

„Da zemlja bude više prisutna i na političkom planu, jer nije samo Rusija zainteresovana za Balkan, već i mnoge druge zemlje“, kaže ministar.

Iz tog razloga, napominje, Italija i Evropa moraju biti više prisutni u regionu.

I evropski komesar za proširenje Unije Oliver Varhelji izjavio je da će biti dosta posla i da je potrebno veće prisustvo Italije na Balkanu.

Podsekretarka za ekonomiju Sandra Savino izjavila je da je Italija jedan od najvažnijih tržišnih partnera u regionu, te da je potrebno da se poveća trgovinska razmena, kao i da se uvećaju investicije ne bi li se razvila lokalna ekonomija i otvorila nova radna mesta.

„Potrebno je povećati ekonomsku kooperaciju i preko programa formacije i podrške firmama. Italija ima jake ekonomske veze sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom*, Severnom Makedonijom i Srbijom i tu leži puno prilika za italijanske firme u sektoru energije, transporta, građevine, inovacija i istraživačkog rada“, rekla je Sandra Savino.

Italijanski ambasador u Srbiji Luka Gori izjavio je za italijanske medije da je u Srbiji prisutno 1.200 italijanskih firmi sa 4 milijare evra razmene, te da 5.000 srpskih radnika radi u italijanskim firmama. Dodao je da je Italija druga investitorska zemlja u Srbiji posle Nemačke, kao i najvažniji ekonomski partner Srbije.

„No, to nije dovoljno jer moramo da pratimo trendove kao i prioritete srpske vlade poput agrikulture“, rekao je ambasador Gori ističući da će upravo ovim temama biti posvećen Biznis Forum koji će 21. marta biti održan u Beogradu.

Potrebno je, napominje, videti koji su to novi sektori u koje Italija može da investira.

Gori je podsetio i na Međunarodni sajam agrikulture u Novom Sadu koji će se održati u maju i na kojem će Italija biti partner.

Što se tiče „Dosijea Srbija-Kosovo*“, ambasador Gori je izjavio, kako prenosi agencija Ansa , da je Evropa predložila normalizaciju, te da se predsednik Vučić juče obratio naciji vrlo važnim rečima, pa se, kako kaže, on nada da će sve strane da se ponašaju odgovorno, te da će na taj način doći do nove stabilnosti u regionu što bi pružilo bazu za novi ekonomski prosperitet.

Nacionalnu konferenciju promovisalo je Ministarstvo inostranih poslova i međunarodne kooperacije, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i finansija i Agencijom ICE.