Opozicija izlazi na izbore u Novom Sadu, nepoznato samo na koliko lista

Opozicija izlazi na izbore u Novom Sadu, nepoznato samo na koliko lista

Većina opozicije u Novom Sadu najavila je izlazak na izbore 2. juna. Ali i dalje nije poznato da li izlaze udruženo ili na zasebnim listama.

Za 40 dana građani Novog Sada biraće svoje predstavnike u Skupštini grada, koja u prethodne četiri godine nije raznolika.

Jedina opozicija u sadašnjem sazivu gradske skupštine je koalicija NADA sa pet, kao i Liga socijal demokrata (LSV) sa tek tri odbornika – od ukupno 78.

Upravo oni se i dalje jedini kolebaju da izađu na predstojeće izbore – zbog, kako kažu, nefer uslova.

„Jedini argument za izlazak je jer je opozicija u Novom Sadu odnela ubedljivu pobedu pod istim ovim uslovima. Kako sada stoji, koalicija NADA bi bila jedina opoziciona organizacija koja bi bojkotovala izbore i onda bi ovu veliku pobedu doveli u znak pitanja“, rekao je Miloš Tubić iz Novog DSS-a.

Izlazak na izbore najavili su Bravo, Zajedno, Pokret slobodnih građana, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, udruženje „Budi heroj“ influensera Miše Bačulova i još nekoliko stranaka i pokreta.

Kakve su prognoze?

„Neki ozbiljni rad u prigradskim naseljima mogao bi da donese prevagu, a ukoliko bude ujedinjena opozicija bi mogla i u lošim ulsovima da ostvari pobedu ili da bude nadomak pobede. Najgore od svega je to što se opozicija podelila na bojkot i na učesnike. Taj period je mogao biti iskorišćen i za kampanju i pregovore, pa je sada sve ubrzano“, ocenio je novinar Nedim Sejdinović.

Dok iz Beograda stižu konfuzne poruke i podele – Stranka slobode i pravde u Novom Sadu ne dovodi u pitanje izlazak na izbore.

„Jako važan razlog jeste da radimo na smanjenju razlika i vraćanju jedinstva koje smo imali u opoziciji. Da smanjimo negativne emocije koje se šire u Beogradu i ostalim gradovima. Da probamo na novosadski način da smirimo tenzije i probamo da iz lošeg izvučemo najbolje moguće“, kaže Vladimir Vrsjakov iz SSP-a.

A da li će onda opozicija biti jedinstvena? I dalje se ne zna. Vremena nema mnogo, a pregovori i dalje traju.

„Biće najteže ubediti građane da izađu na izbore, da shvate da je moguća pobeda. Ubediti ih da ne izlaze u unapred izgubljenu bitku“, smatra Sejdinović.

„Najbolji način da se to postigne je zajednička lista cele opozicije. I levice i desnice“, ocenio je Vrsjakov.

Prema pisanju portal 021, u Novom Sadu je u prethodna četiri meseca upisano više od 1.200 osoba. Dok se opozicija nećka – broj birača nastavlja da raste.