Opozicija čeka da Brnabić ispuni obećanje, ali odgovora još nema

Opozicija čeka da Brnabić ispuni obećanje, ali odgovora još nema

Prošao je pun 31 sat od kako je opozicija odgovorila na poziv predsednice parlamenta i poslala joj plan kako dalje u primeni preporuka ODIHR-a za unapređenje izbornih uslova. Iako je u pozivu navela da će sve predloge opozicije prihvatiti, zvaničan odgovor Ana Brnabić još se čeka.

Stan od 36 kvadrata u kome, prema biračkom spisku, živi 92 ljudi. Improvizovani frižider u kojem je slika predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa telom oskara. Tako izgleda performans opozicionara u Nišu koji poručuju – „ovako Srpska napredna stranka zamišlja izbore“.

„Na ovaj satiričan ali, nažalost, realističan način smo pokazali kako Srpska napredna stranka primenjuje preporuke ODIHR-a. Gospodo, ili će izbori biti fer i pošteni ili ih neće biti“, kaže za N1 Jelena Milošević iz Stranka slobode i pravde.

Predloge kako bi izbori trebalo da izgledaju poslali su predsednici parlamenta Ani Brnabić. Odgovor, za sada, nisu dobili.

„Očekivao sam da ćemo ga već dobiti i da će biti pozitivan“, navodi Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta kaže za N1  da ima neka očekivanja da će Brnabić prihvatiti dosta toga.

„Pitanje je da li, to što će ona prihvatiti, da li je to supstantivno. Ako bude supstantivno onda je, prosto, na nama da se spram toga odredimo“, navodi ona.

Iz redova naprednjaka poručuju da opozicija nema stav.

„To se menja iz minuta u minut. Vi sad da pozovete i pitate njih ovde ‘dobro je l’ vi hoćete izbore ili nećete izbore, pa da gledate samo i da se smejete’. Pojma nemaju oni šta hoće“,

Hoće odlaganje beogradskih izbora, formiranje Komisije za kontrolu biračkog spiska, promenu Zakona o prebivalištu, tako da onaj ko se preselio, narednih 12 meseci može da glasa samo na staroj adresi. Da li će opozicija u bojkot beogradskih izbora 2. juna ukoliko odgovor Ane Brnabić na ove predloge ne bude pozitivan?

„Pozivam se na njenu najavu da će prihvatiti naše predloge. Prema tome, čekamo njen odgovor. Čekamo da uradi ono što je obećala. Ako uradi to što je obećala, zna se redosled poteza. Ako ne uradi, mi ćemo preduzeti mere u skladu sa procenom situacije“, ističe Lutovac.

Biljana Đorđević ocenjuje da to hoće li u bojkot, zavisi od situacije u kojoj se nađu kada se iscrpe sve mogućnosti vezane za ove već raspisane izbore.

„Ali mi smo ponudili način da se oni zaustave“, kaže ona.

Smatra da ta odluka ne mora da se vezuje za razgovore o izbornim uslovima.

„Čak i ako mi ne izađemo na te izbore, ovi izborni uslovi će ostati. Da li mi sad dižemo ruke od borbe na ovaj način i koji je to drugi način“, dodaje  Biljana Đorđević.

Zahteve koji se odnose na prebivalište građana, birački spisak i funkcionersku kampanju predali su i predstavnici civilnog društva.

Svoje predloge će predati i organizacija BIRODI, koja nije bila pozvana na sastanak vlasti i opozicije.

„Jedini razlog je zašto ću ja izaći na izbore, kakvi god da budu jeste da sačuvam sećanje da je ovde nekada bila demokratija, da smo mi nekad bili država. Ovo sada što u Srbiji postoji, to je daleko od države“, kaže Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Njihovi predlozi će se, kako navodi, odnositi i na rad lokalnih medija kao i Regulatornog tela za elektronske medije.