Odbor za finansije usvojio Predlog budžeta za 2022.

Odbor za finansije usvojio Predlog budžeta za 2022.

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je na Predlog budžeta za 2022. godinu. Na sednici je usvojen i Završni račun budžeta Srbije za 2020. godinu.

Narodni poslanici u utorak će raspravljati o Predlogu budžeta za 2022. godinu, a budžet će braniti ministar finansija Siniša Mali.

Na današnjoj sednici Odbora, budžet je predstavio ministar Mali koji je rekao da Predlog budžeta za 2022. godinu ima dva osnovna cilja – prvi je da podigne životni standard građana, a drugi da dalje jača našu ekonomiju.

Mali je istakao je da su ta dva cilja i osnovni ciljevi naše ekonomske politike, zato se, dodaje, sa tom politkom nastavlja i u 2022. godini.

Kada je reč o prvom cilju, podizanju životnog standarda građana, Mali je ukazao da je Predlogom budžeta za 2022. godinu predviđeno da već od 1. janura penzije budu uvećane za 5,5 odsto, shodno švajcarskoj forumuli.

Od 1. janura, ističe, biće povećane i plate u javnom sektoru, dodajući da će zdravstvo i vojska imati povećanje od osam odsto, a ostali u javnom sektoru od sedam odsto.

Govoreći o drugom cilju budžeta za 2022. godinu, jačanje privrede i velika izdvajanja za kapitalne investicije, Mali je istakao da se ni od te politike ne odustaje uprkos pandemiji.

Ukazao je da je sledeće godine planirano da se iz budžeta izdvoji 486 milijardi dinara za kapitalne investicije, dodajući da je to novac za autoputeve, brze saobraćajnice, Nacionalni stadion, fabriku za proizvodnju vakcina, završetak Kliničkog centra Srbije, izgradnju i rekonstrukciju velikog broja škola, vrtića…

Govoreći o rastu za narednu godinu, Mali je naveo da se Predlogom budžeta za 2022. godinu procenjuje da će biti 4,5 odsto.