Obradović: Nejasno zbog čega Atlagić obmanjuje javnost stručnom biografijom

Obradović: Nejasno zbog čega Atlagić obmanjuje javnost stručnom biografijom

Poslanik grupe Ujedinjeni Vladimir Obradović izjavio je da zakon ne brani da poslanik može biti bez ikakvog obrazovanja, čak i bez osnovne škole, ali da je nejasno zbog čega novoizabrani predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Marko Atlagić iskazuje netačne ili neproverljive podatke u svojoj stručnoj biografiji i time obmanjuje javnost.

„Ovaj istaknuti poslanik Srpske napredne stranke ali ne kao erudita i zrno mudrosti među ostrašćenim partijcima, već kao pokretni tabloid za vređanje kritičara vlasti, verovatno na ovaj način prikriva činjenicu da nijedan od njegovih, kako tvrdi, 150 naučnih radova, nigde nisu vidljivi ni naslovom, a kamoli sadržajem“, rekao je Obradović, a navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

On je dodao da lista objavljenih radova Marka Atlagića nigde nije dostupna, a referat za izbor u profesorsko zvanje na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici nije dostupan, iako je zakonska obaveza da se ti izveštaji stavljaju na uvid javnosti.

Kako je istakao, u bazi Scopus navedeno je da Atlagić ima jedan rad, a u bazi Srpskog citatnog indeksa od 1997. do danas ima objavljeno 29 radova, od čega je čak 26 radova u samo dve serijske publikacije u Prištini i Leposaviću, a podaci o citiranosti u Hiršovom indeksu potpuno su nedostupni.

„Stoga smo uvereni da je došlo do greške kada je SNS predložila Marka Atlagića za predsednika Odbora za obrazovanje, umesto Stojana Radenovića koji je ostao samo obični član Odbora podređen Atlagiću. Radenović, jedan od naših najboljih naučnih radnika sa neverovatnih 213 radova na SCI listi, više od 11.000 citata i h-indeksom višim od 35, svrstan je u 100 najuticajnijih naučnih umova sveta u oblasti matematike“, navodi se u saopštenju.