Nikezić: Mali je ministar za zaduživanje, ekonomija nam je pred kolapsom

Nikezić: Mali je ministar za zaduživanje, ekonomija nam je pred kolapsom

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić ocenio je da se Siniša Mali u poslednje vreme ponaša kao ministar za zaduživanje, a ne ministar finansija, pošto je za manje od mesec dana zemlju zadužio dodatnih 1,69 milijardi evra i uputio MMF-u apel za pomoć, pošto mu ni to nije dovoljno.

U pisanoj izjavi, u kojoj se direktno obraća Malom, poručuje da bi ministar finansija morao da objasni kako je moguće da je Srbija „stabilna i jaka“, a niko neće da kupi njene obveznice, pa tako ni sa kamatom od 6,8 odsto nije uspeo da proda celu emisiju.

Nikezić dalje pita Malog kako je moguće da Nemačka koja, tvrdi ministar, ima neuporedivo veći dug od Srbije, plaća kamatu od dva odsto, dok bi Srbija morala da se zaduži sa kamatom od sedam do osam odsto.

Potpredsednik SSP-a upitao je i kako je moguće da je inflacija u Srbiji po zvaničnim, „vrlo sumnjivim podacima“, duplo veća od globalnog proseka.

Malog je upitao i kako je moguće da država ima 2,5 milijare evra na računu, a dobavljačima na današnji dan kasni sa plaćanjem za 680 miliona evra.

Nikezić je upitao i kako je moguće da je Mali danas izneo na desetine podataka o javnom dugu i poredio razne cifre, samo nije rekao da je 2012. javni dug bio 15,3 milijarde, a sada je, sa novim kreditom od UAE, preko 33 milijarde evra.

„Na žalost, nemate objašnjenje ni za jedno od ovih pitanja. Ono što svi vide i razumeju je da je Srbija danas prinuđena da se zadužuje i na domaćem i na međunarodnom tržištu, i od UAE i od Kine i od MMF-a, jer nam je ekonomija pred kolapsom, a vi za to snosite najveću odgovornost“, zaključio je Nikezić.

Podsetimo, ministar Mali izjavio je jutros da Srbija nije prezadužena i da će penzije biti povećana kako je i planirano, od 1. novembra devet odsto i još 11 odsto od 1. januara naredne godine.

Rekao je da Srbija nema nikakav problem sa servisiranjem javnog duga i dodao da je udeo duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) danas samo 0,5 odsto viši nego 2012. godine.

Prema njegovim rečima javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra, a to je oko 53 osto BDP-a.