Stoltenberg: Nikada ne potcenjujte Rusiju

Stoltenberg: Nikada ne potcenjujte Rusiju

Neuspeh Ukrajine da probije ruske linije u poslednjih godinu dana pokazuje da NATO „nikada ne treba da potcenjuje Rusiju“, rekao je novinarima u ponedeljak generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg.

Obraćajući se novinarima uoči sastanka ministara inostranih poslova NATO-a, upitan je da li će blok predvođen SAD biti u stanju i voljan da naoruža Ukrajinu za još jednu kontraofanzivu protiv ruskih snaga na proleće.

Stoltenberg je tvrdio da su članice NATO-a „nepokolebljive“ u svojoj posvećenosti Kijevu, ukazujući na „neviđene“ količine naoružanja i opreme koje ove države šalju Ukrajini, kao i na predstojeće isporuke naoružanja – uključujući sisteme protivvazdušne odbrane i borbene avione, kao i nedavna obećanja Nemačke i Holandije da će sledeće godine dati kombinovanu vojnu pomoć Kijevu od 10 milijardi evra (skoro 11 milijardi dolara).

Međutim, šef NATO-a je priznao da „čak i sa ovom značajnom, značajnom vojnom podrškom saveznika iz NATO-a, [Ukrajinci] tokom prošle godine nisu bili u stanju da pomere liniju fronta“.

„A to samo odražava činjenicu da nikada ne treba da potcenjujemo Rusiju“, nastavio je on. „Njihova odbrambena industrija je na ratnoj osnovi, oni su u stanju da opskrbe svoje snage municijom i novim sposobnostima… što otežava postizanje teritorijalnih dobitaka kojima se nadamo.

Ranije na konferenciji za novinare, generalni sekretar je odbacio ideju da je sukob trenutno u „zastoju“, kako je to ranije ovog meseca rekao glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga general Valerij Zalužni. Međutim, Stoltenberg je rekao da je situacija na liniji fronta „izuzetno teška“, sa „intenzivnim borbama“ i „velikim brojem žrtava“.

Ukrajinska dugo obećana kontraofanziva nije uspela da razbije razrađenu rusku mrežu odbrambenih utvrđenja, što je rezultiralo smrću najmanje 103.000 ukrajinskih vojnika između početka juna i sredine novembra, prema najnovijim podacima ruskog Ministarstva odbrane. U zamenu za ove gubitke, Ukrajina je uspela da povrati samo 400 kvadratnih kilometara od više od 100.000 koje drži Rusija, prema izveštaju francuskog lista Mond prošlog meseca.

Uprkos Stoltenbergovom insistiranju da „[ruski predsednik Vladimir] Putin neće pobediti u ovom ratu“, zapadni zvaničnici su sve uvereniji da Ukrajina ne može da se nada da će povratiti svu svoju bivšu teritoriju i da će neizbežno morati da traži mirovni sporazum sa Rusijom, navode nedavni mediji. izveštaji . Ipak, predsednik Zelenski tvrdi da neće pregovarati sa Kremljom, iako neki saradnici navodno smatraju da je njegovo verovanje u vojnu pobedu „obmana“.