Miljuš (SSP) u pismu Makronu: Kako ste prijatelj čoveka koji proganja neistomišljenike

Miljuš (SSP) u pismu Makronu: Kako ste prijatelj čoveka koji proganja neistomišljenike

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) i poslanik Skupštine Srbije Branko Miljuš je danas uputio „pismo francuskom prijatelju“ u kojem je kritikovao predsednika Francuske Emanuela Makrona zbog „prijateljskog odnosa“ prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U autorskom tekstu povodom Vučićeve zvanične posete Francuskoj i sastanka s Makronom u Parizu, Miljuš je kazao da mu nije jasno kako je predsednik te države „prijatelj čoveka koji proganja neistomišljenike, čoveka koji je uzurpirao institucije i poništio pravnu državu“ što se, kako je naveo, pominje u raznim izveštajima Evropske komisije (EK).

„Ako se danas u Ukrajini brani sloboda, u Srbiji se onda brani demokratija. Ne tražim da nam bilo ko pomogne, ali očekujem da Francuska brani vrednosti na kojima počiva ujedinjena Evropa u čije temelje su ugrađeni životi mojih predaka“ – naveo je poslanik SSP u autorskom tekstu.

Ocenio je da Makron može od „Vučićevog prijatelja“ postati prijatelj Srbije time što će „prestati da se grli s Vučićem koji te vrednosti sistematski ubija“ ili što će ga pitati „po kojoj preporuci je predsednica parlamenta Ana Brnabić oduzela opoziciji pravo da govori u Skupštini“.

„Pozdrav za tebe, Francusku i Evropu. Ne i za Vučićeve prijatelje jer Vučićevi prijatelji nisu i ne mogu biti prijatelji moje zemlje i građana koji ovde žive“, napisao je Miljuš.