Međunarodna istraga izbora u Srbiji sve bliža: Opozicija ide u Brisel na sastanak sa Evropskom komisijom

Međunarodna istraga izbora u Srbiji sve bliža: Opozicija ide u Brisel na sastanak sa Evropskom komisijom

Uprkos najavama da će građani Beograda verovatno ponovo na birališta, što se tumači kao pokušaj vlasti da “odobrovolji” međunarodnu zajednicu i izbegne istragu decembarskih izbora, opozicija od nje ne odustaje. Naredne sedmice članovi koalicije “Srbija protiv nasilja” putuju u Brisel, gde će se sastati sa predstavnicima Evropske komisije od koje se očekuje da pokrene istragu. Nakon toga planirana je poseta Parizu, a zatim će svoje nalaze o izbornoj krađi opozicija predstaviti i članovima parlamenata i Vlada mnogih država članica Evropske unije.

Do kraja meseca, a vrlo verovatno u narednih nekoliko dana, očekuje se finalni Izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji. Nakon Rezolucije Evropskog parlamenta koja je nedavno usvojena, a kojom se zahteva međunarodna israga izbora u našoj zemlji, ovo je dokument od kojeg zavisi na koji će se način EU postaviti prema vlastima u Srbiji. Na prvom mestu, očekuje se kako će Evropska komisija na čelu sa Ursulom von der Lajen reagovati na zahtev EP da oformi nezavisnu međunarodnu komisiju koja će istražiti sve što se u Srbiji desilo 17. decembra.

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović za Novu kaže da ovim povodom sledeće sedmice putuje najpre u Brisel, a zatim u Pariz.