Mali: Naredne godine na naplatu dospeva 4,6 milijardi evra duga Srbije

Mali: Naredne godine na naplatu dospeva 4,6 milijardi evra duga Srbije

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da naredne godine dospeva oko 4,6 milijardi evra duga Srbije. Kako je naveo, to će biti plaćeno iz novih zajmova i emisijom obveznica na domaćem tržištu.

„Naredne godine dospeva oko 4,6 milijardi evra direktnih obaveza, od čega je 67 procenata unutrašnji dug, 10 procenata su obaveze prema Svetskoj banci, Evropskoj investicionoj banci i drugim međunarodnim finasijskim institucijama, a 16 procenata su bilateralni ugovori“, rekao je Mali u intervjuu za današnju „Politiku“.

Naglasio je da je Ministarstvo finansija blagovremeno planiralo načine obezbeđivanja sredstava za otplatu ovih obaveza, tako da su već sredinom godine počeli pregovore sa različitim institucijama, kako bi se obezbedila dovoljna podrška, a planira se da deo duga bude otplaćen i emisijom obveznica na domaćemo tržištu.

„Srbija nema visoke stope kamata na dug. Očekujem da će učešće kamata u BDP-u nekoliko narednih godina ostati oko dva odsto, što je dobra pozicija da izbegnemo izazove. Na kraju 2022. iznosiće oko 1,6 odsto, a 2015. je bilo čak 2,9 odsto BDP-a“, istakao je Mali.