Mali: Dogovorena kreditna podrška DFC od 400 miliona dolara za zajmove privredi

Mali: Dogovorena kreditna podrška DFC od 400 miliona dolara za zajmove privredi

Sa Američkom razvojnom korporacijom DFC dogovorena je nova garantna šema kojom je predviđeno da ta finansijska institucija obezbedi 400 miliona dolara kao garanciju za odobrenje bankarskih kredita preduzećima u Srbiji, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Uspeli smo da napravimo konačan dogovor sa DFC o prvih 400 miliona dolara za privredu Srbije. Prošle nedelje su izglasane dve nove garantne šeme, odnosno dodatnih milijardu evra na postojeće garantne šeme koje Republika Srbija već ima i koje je zajedno sa bankama plasirala kako bi se ublažile negativne posledice pandemije. Ovde govorim o još jednoj garantnoj šemi koja će biti realizovana na osnovu Sporazuma vlada Srbije i SAD“, rekao je ministar u Skupštini Srbije, predstavljajući Predlog Zakona o potvrđivanju sporazuma o podsticanju investicija između dve vlade – Srbije i SAD, koji će obuhvatiti i ovaj dogovor, a čija se ratifikacija očekuje u srpskom parlamentu.

Kako se navodi, uskoro se očekuje i formalno potpisivanje sporazuma o novoj garantnoj šemi sa Vladom Srbije kao i završetak sporazuma DFC sa bankama u Srbiji. Nakon toga će novac biti na raspolaganju domaćim preduzećima za kredite za likvidnost, inovacije i investicije.