Lutovac: Postigli smo načelni politički dogovor – u petak sa javnim servisima

Lutovac: Postigli smo načelni politički dogovor – u petak sa javnim servisima

Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je, posle konsultacija oko unapređenja izbornog procesa, da su poslanici vlasti i opozicije postigli načelni politički dogovor koji se tiče biračkog spiska.

Sastanak u Skupštini Srbije trajao je tri sata, i prema rečima predsednika DS-a u načelu je dogovoreno da zahtev da oni koji su promenili prebivalište poslednjih 12 meseci neće moći da glasaju na novoj adresi kako bi se vratilo poverenje u birački spisak i izborni proces.

Prema njegovim rečima, na dnevnom redu sastanka su bili i mediji, kao i radna grupa za promenu zakona kojima bi se unapredio izborni proces, te komisija za birački spisak.

„Već smo zakazali sastanak za petak sa predstavnicima javnog servisa RTS-a i posle toga će biti objavljeni prioriteti i razgovori sa televizijama koje imaju nacionalnu pokrivenost. SNS je insistirala da imamo razgovore i sa televizijama Junajted medije, a mi smo rekli da i oni koji su na kablu mogu da budu sagovornici“, naveo je Lutovac.

Lutovac je dodao da je prioritet da se razgovara sa javnim servisima, pa sa televizijama koje imaju nacionalnu pokrivenost, a tek onda sa kablovskim televizijama.

„Rečeno je takođe da će do četvrtka biti formirana Radna grupa za donošenje zakona za unapređenje izbornog procesa i ono što smo zahtevali, ono na čemu radimo jeste upravo ta komisija koja je važna za sam birački spisak. Ohrabrujuće je to što je najzad učinjeno i što smo prešli na konkretni nivo, a to je ovaj dogovor da će biti izuzeti sa biračkog spiska oni koji su u poslednjih 8 i 12 meseci promenili prebivalište“, rekao je Lutovac.

Sastanku kome je predsedavala predsednica parlamenta Ana Brnabić su prisustvovali poslanici vladajuće koalicije Aleksandar Marković (SNS), Ivica Dačić (SPS), Branimir Jovanović (SDPS), Stefan Krkobabić (PUPS) i drugi, kao i poslanici opozicije Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Danijela Nestorović (Ekološki ustanak), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Branko Pavlović (Mi-glas iz naroda) kao i predstavnici CRTE i CeSID-a.