Lajčak: Moguće još veće nasilje na severu ako se sporazum „pretvori u prašinu“

Lajčak: Moguće još veće nasilje na severu ako se sporazum „pretvori u prašinu“

„Proces sprovođenja sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine mora da počne ove godine, inače višegodišnji napori mogu biti izgubljeni“, kazao je danas izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Izjava stiže nakon najnovije runde dijaloga na visokom nivou, koja je završena uz izostanak dogovora o planu primene ovogodišnjeg dogovora iz Brisela i Mape puta dogovorene u Ohridu.

U Briselu je ovog četvrtka održan sastanak između kosovskog premijera i srpskog predsednika, uz posredovanje evropskih zvaničnika, prenosi koSSev.

Dve strane nisu uspele da prevaziđu razlike, poručio je nakon ovog sastanka visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, navodeći da je Beogradu i Prištini predstavljen predlog kojim se od njih traži da paralelno ispunavaju po jednu obavezu.

Borelj je, međutim, kazao da kosovski premijer nije želeo da prihvati predlog, odnosno da nije bio spreman da krene sa procesom uspostavljanja ZSO, a da Vučić jeste prihvatio, uprkos tome što je imao svoj predlog.

Kurti je, međutim, nakon ovog sastanka izašao sa tvrdnjom da je on bio zapravo jedini koji je izneo konkretan predlog o redosledu primene tačaka sporazuma, a da je Srbija, uz podršku EU, ispunjavanje bilo kakvih obaveza uslovljavala formiranjem ZSO, na šta on nije pristao.