Kragujevačka opozicija: Bojkot ćutanjem za govornicom i na sednici Skupštine u petak

Kragujevačka opozicija: Bojkot ćutanjem za govornicom i na sednici Skupštine u petak

Opozicioni odbornici najavili su ponovni bojkot ćutanjem za govornicom uoči nastavka Prve redovne sednice Skupštine grada Kragujevca koja je zakazana za petak, 10. maj u 9 sati.

Prethodno zasedanje 24. aprila obeležio je bojkot odbornika Ujedinjene opozicije Kragujevca koji su  svoje vreme za govornicom sve vreme ćutali. Takav oblik bojkota prvi put je primenjen u Srbiji i izazvao je pažnju javnosti Srbije. Razlog bojkota je što su odbornici vlasti,  koju čine SNS, SPS, udruženje „300 Kragujevčana i grupa građana „Mirko Čikiriz“ , odbili da dođu na sednicu lokalnog parlamenta po hitnom postupku u aprilu kada je opozicija tražila raspravu o zemljištu koje je grad kupio od privatnika, a Kragujevac je zapravo vlasnik zemljišta.

„Ujedinjena  kragujevačka opozicija će u petak, 10. maja u nastavku sednice skupštine grada, koja je počela 24. aprila nastaviti  iskazivanje svog bojkota ćutanjem ispred govornice u vremenu predviđenom za obraćanje. Mi očekujemo da vlast dobije osećaj odgovornosti prema građanima, i zarad istine koji isti ti građani treba da saznaju nastavi sednicu po hitnom postupku koja je prekinuta početkom aprila zbog nedostatka kvoruma. Nameravamo da istrajemo u našem kulturnom i dostojanstvenom izražavanju bunta prema nepravdi koja se dešava u Kragujevcu“, kazao je za portal N1 zamenik šefa odborničke grupe Stranke slobode i pravde u Skupštini grada Kragujevca Obrad Turković.

Portal N1 saznaje da je predsednik Skupštine grada Kragujevca Ivica Momčilović (SPS) zakazao za petak u 8:15 konsultacije sa šefovima odborničkih grupa u lokalnom parlamentu. Po pravilu takve konsultacije organizuju se par dana pre sednice, a konsultovanje pred sam početak sednice mogao bi da znači predlog kompromisnog rešenja za „pat“ poziciju u kojoj su se našli vlast i opozicija.

Da podsetimo, na prethodnom 18-časovnom zasedanju skupštine Kragujevca od 25 tačaka dnevnog reda samo je pet kompletirano.