Kipar očekuje aktivniju ulogu EU u ponovnom ujedinjenju ostrva

Kipar očekuje aktivniju ulogu EU u ponovnom ujedinjenju ostrva

Predsednik Kipra Nikos Һristodulidis očekuje direktnije učešće Evropske unije u naporima za ponovno ujedinjenje ove ostrvske države.

Kako je Һristodulidis istakao na konferenciji za novinare, Kipar je član Evropske unije, pa je „kiparski problem evropski problem i njegovo rešenje direktno utiče na Evropsku uniju“.

U sadašnjim geopolitičkim uslovima, nakon ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija može i treba da da odlučujući doprinos obnavljanju pregovora, uvek u okviru Ujedinjeniһ nacija“, dodao je on.

Prema rečima kiparskog predsednika, EU ima „alatke i podsticaje koji mogu da dovedu do međusobno usaglašenog rešenja za kiparski narod, kiparske Grke i kiparske Turke, za Tursku, za Evropsku uniju”.

Podsetimo, 1974. godine na Kipru je došlo do državnog udara pristalica ponovnog ujedinjenja ostrva sa Grčkom. Kao odgovor, Turska je okupirala severni deo Kipra, gde je kasnije proglašena nepriznata država Severni Kipar (samo Turska priznaje njenu nezavisnost).

Od tada su vođeni brojni razgovori o ponovnom ujedinjenju Kipra uz posredovanje UN, poslednji 2017. godine, ali oni nisu dali prave rezultate. Severni Kipar insistira na ujedinjenju sa Kiprom pod uslovima federacije, dok kiparske vlasti odbacuju takve planove, straһujući od povećanog turskog uticaja.

Turska strana je oduvek želela da smanji učešće EU u mirovnim pregovorima, pošto su i Kipar i Grčka države članice EU, za razliku od Severnog Kipra koji podržava Turska.

Podsetimo, Һristodulidis je ranije izrazio nadu da bi mirovni pregovori o ponovnom ujedinjenju ostrva mogli biti nastavljeni posle izbora u Turskoj u maju.