Jovanović: Jasno je rečeno 17. aprila da je kasno za sve izbore 2. juna

Jovanović: Jasno je rečeno 17. aprila da je kasno za sve izbore 2. juna

Predsednik i poslanik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov režim glavna i jedina pretnja demokratiji, slobodnim izborima u Srbiji i odbrani nacionalnih interesa.

„Govorili ste o kompromisu, ali nema kompromisa kada se govori o slobodi izbora, kada se brani demokratija i kada se brane nacionalni interesi zemlje“, rekao je Jovanović u Skupštini Srbije.

Jovanović je odbacio navode poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) da “nacionalnom delu opozicije” smeta da Vučić bude nosilac liste.

„Neka bude, bili su i ranije, nikada nismo ispostavili takav zahtev“, poručio je on.

Jovanović je rekao da je vlast 1. aprila na sastanku sa opozicijom prihvatila načelno dva uslova, dok je za treći zahtev rekla da je protivustavan.

„Jasno vam je 17. aprila rečeno da je 2. jun kasno za sve izbore, već da je rešenje ustavni zakon kako bi se stvorili uslovi za izbore na jesen“, rekao je Jovanović i dodao da je najavom o objedinjavanju izbora 2. juna učinjeno da nema mogućnosti za bilo kakvu kampanju za lokalne izbore.

„Dok u 30 dana dobijete notare, potpišete izborne liste, a idu praznici, ostaće vam 10 dana kampanje. Laž, manipulacija, šibicarenje to je njihova priroda, ali šta ćete vi“, rekao je Jovanović delu opozicije koji namerava da učestvuje na izborima 2. juna.

Jovanović je rekao da će u istoriji sramote ostati posebno upisan sastanak od 17. aprila, kada je vlast “bedno i ponizno dovela strane ambasadore da ubede opoziciju”.

„Otkud strani ambasadori, kako ste se drznuli da ih pozovete? Kako vam je palo na pamet da prljav veš iznosite iz kuće? To se ne radi“, poručio je Jovanović i nazvao predstojeće izbore „Hilovim izborima“, aludirajući na prisustvo američkog ambasadora Kristofera Hila konsultacijama u parlamentu.

Jovanović je podsetio i na Ohridski sporazum i tačku 4 da se Srbija neće protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije.