Harčenko: Rusija nema nikakvih zahteva za otvaranje vojne baze u Srbiji

Harčenko: Rusija nema nikakvih zahteva za otvaranje vojne baze u Srbiji

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da Rusija nema nikakvih zahteva za otvaranje vojne baze u Srbiji, niti je srpska strana to tražila.

„Nisam ja nikada govorio da takav predlog od Rusije postoji. Jednom sam odgovarao na pitanje da li uopšte postoji takva mogućnost i rekao da nismo dobili nikakvu ponudu od Srbije“, rekao je Bocan-Harčenko nakon otvaranja poslovnog foruma „EKSPO Rusija-Srbija 2022“ u Beogradu.

On je rekao da ni Rusija od Srbije po tom pitanju „ne traži ništa“ odgovarajući na pitanje novinara o nedavnim naslovima u medijima u kojima se navodi da bi u Srbiji mogla da se pojavi ruska vojna baza koja bi obavljala različite izvidjačke zadatke.

Ambasador je naglasio da je po tom pitanju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana dao vrlo jasnu izjavu.

Bocan-Harčenko je rekao i da se intenzivira razvoj poslovnih veza i sveobuhvatne saradnje izmedju Srbije i Rusije s obzirom na to da Srbija nije prihvatila sankcije prema Rusiji i pored prtitiska EU i SAD.

„Stav predsednika Srbije u vezi s tim je principijalan i dosledan i ide u prilog razvoju medjudržavnih odnosa na osnovu svih ugovora koje je potpisao sa predsednikom Rusije Putinom“, izjavio je Bocan-Harčenko.