General optužuje Borisa Džonsona za odavanje vojnih tajni

General optužuje Borisa Džonsona za odavanje vojnih tajni

Britanski premijer Boris Džonson „iskušava zlo“ svojim izjavama o obuci ukrajinskih trupa u inostranstvu usred sukoba sa Rusijom, izjavio je u petak poljski general Valdemar Skržipčak, koji savetuje ministra odbrane.

Tokom posete Indiji ranije ove nedelje, Džonson je rekao novinarima da „trenutno obučavamo Ukrajince u Poljskoj u upotrebi protivvazdušne odbrane, a zapravo u Velikoj Britaniji u upotrebi oklopnih vozila“.

Skrzipčak, koji je sredinom 2000-ih bio na čelu jedne od multinacionalnih divizija u Iraku, rekao je poljskom listu Fakt da je „kada smo bili u misijama u inostranstvu bilo teško zamisliti da će neko od političara pričati o našim planovima ili obuci na televiziji“.

Dajući komentare, Džonson „otkriva vojne tajne“ Rusiji, rekao je general. „Obuka je vojno pitanje i mora se držati u tajnosti. Čovek bi trebao… da razmisli pre nego što kaže takve stvari.”

Bivši komandant kopnenih snaga Poljske nazvao je premijerovo ponašanje „krajnje neodgovornim“, upozorivši da bi to moglo dovesti do „katastrofalnih posledica“.

„Premijer možda nije svestan toga, ali ovakvim izjavama ugrožava uspeh cele vojne operacije, kao i bezbednost vojnika“, rekao je Skržipčak.

Sam Džonson je izrazio zabrinutost zbog ishoda sukoba za Kijev i njegove zapadne pristalice, upozoravajući da postoji „realna mogućnost“ da Rusija ostvari pobedu, i insistirajući da je to razlog za povećanje isporuka smrtonosne pomoći Ukrajini.

Britanija je bila jedan od glavnih pobornika Ukrajine i snabdevača oružjem usred sukoba koji je u toku. London je u Kijev, između ostalog, već poslao protivtenkovske i protivvazdušne raketne sisteme i oklopna vozila.

Ranije ovog meseca, Džonson je iznenađujuće posetio ukrajinsku prestonicu kako bi se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i lično ga uverio u podršku Londona.

Pored obuke ukrajinskih trupa u Poljskoj i na britanskom tlu, britanski vojnici bili su raspoređeni u Kijevu, gde podučavaju lokalne snage da upravljaju britanskim lanserima protivtenkovskih raketa NLAV sa ramena, navodi The Times.

U subotu je izvor odbrane rekao RIA Novostima da su najmanje dva tima iz elitnih snaga britanske Specijalne vazdušne službe (SAS) stigla u vojnu bazu u blizini grada Lavova u zapadnoj Ukrajini. Navodi se da oni rade na poboljšanju efikasnosti ukrajinskih diverzantskih grupa koje deluju u oblastima pod kontrolom ruske vojske.

Moskva je više puta osuđivala isporuku oružja iz zemalja NATO-a Ukrajini, rekavši da one samo destabilizuju situaciju i ometaju izglede za mir.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Nemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.