Gašić: Gotovo potpuno zaustavljena migratorna ruta prema Mađarskoj

Gašić: Gotovo potpuno zaustavljena migratorna ruta prema Mađarskoj

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da je Srbija doprinela da se od početka ove godine broj nezakonitih prelazaka na spoljnim granicama Evropske unije smanji za trećinu i da je aktivnostima policije Srbije na granici s Mađarskom „gotovo potpuno zaustavljena migratorna ruta prema toj zemlji“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je prenelo u saopštenju da je Gašić to rekao povodom završetka projekta „Jačanje kapaciteta i partnerstva za upravljanje migracijama u Srbiji“, sprovedenog u saradnji s Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije, uz podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Podsetio je da je posle oružanih sukoba među migrantima na severu Srbije krajem oktobra prošle godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova po naredbi predsednika Srbije Aleksandra Vučića preduzelo „opsežne mere i aktivnosti na suzbijanju iregularnih migracija, što je rezultiralo zaustavljanjem migratorne rute prema Mađarskoj“.

„Srbija nije odgovorna za migratorni talas, niti je konačno odredište za najveći broj migranata. Ipak, kao odgovoran i kredibilan međunarodni partner prepoznajemo svoju ulogu u ovom procesu“, rekao je Gašić i najavio da će MUP nastaviti da pruža maksimalan doprinos u borbi protiv tog složenog globalnog izazova.

„Podršku naših partnera očekujemo i u budućnosti, imajući u vidu da će suočavanje sa ovakvim izazovom dati opipljive rezultate u sinergiji svih relevantnih činilaca u Evropi“, rekao je ministar koji očekuje da će saradnja biti uspešna i u oblastima azila, iregularnih migracija i borbe protiv trgovine ljudima.