Francuska najavljuje masovno proterivanje ruskih diplomata

Francuska najavljuje masovno proterivanje ruskih diplomata

Moskva je rekla da taj potez neće ostati bez odgovora.

Francuska će proterati „mnoge“ ruske diplomate, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak. Moskva je, prema ruskim medijima, obećala da će odgovoriti na odluku Pariza da protera osoblje.

Prema francuskom ministarstvu spoljnih poslova, „ova akcija je deo evropskog [sic] pristupa“, a aktivnosti diplomata na meti ovih mera suprotne su bezbednosnim interesima Francuske. Prema TV kanalu BFM, odluka će biti pogođena „oko 30 ruskih diplomata“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u komentaru za RIA Novosti saopštilo da će odgovoriti na postupke Pariza.

Više zemalja EU pokrenulo je u ponedeljak novi napor da protera ruske diplomate, usred posledica navodnog masovnog ubistva u Buči, malom gradu severozapadno od Kijeva. Ukrajina je brzo okrivila za smrt ruske trupe, koje su donedavno okupirale Buču, ali Moskva je odlučno negirala bilo kakvu umešanost, sugerišući da je cela afera bila nameštena „provokacija“.

Litvanija je naredila ruskom ambasadoru da u potpunosti napusti zemlju, navodeći kao razlog „nemilosrdne agresivne akcije Moskve u Ukrajini“. Baltička država je saopštila da je obavestila svoje partnere iz EU i NATO o tom potezu, pozivajući ih da slede njihov primer. Ubrzo nakon objave, Letonija je rekla da će takođe smanjiti svoje diplomatske odnose sa Moskvom, navodeći navodne „zločine koje su počinile ruske oružane snage u Ukrajini“.

Iako je očigledno odlučila da ne cilja na moskovskog ambasadora, Nemačka je ipak sledila taj primer, a ministarka inostranih poslova Analena Berbok najavila je proterivanje „značajnog broja“ ruskih diplomata. „Pogođeno diplomatsko osoblje radi svaki dan protiv naše slobode, protiv kohezije našeg društva“, rekla je ona.