EU će poslati istražitelje da istraže navodne ratne zločine u Ukrajini

EU će poslati istražitelje da istraže navodne ratne zločine u Ukrajini

Ljudi koji stoje iza ovih „gnusnih zločina“ ne smeju ostati nekažnjeni, rekao je šef Evropske komisije.

EU će poslati tim istražitelja u Ukrajinu da ispita navodne ratne zločine na terenu, rekla je u ponedeljak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nakon telefonskih razgovora sa predsednikom zemlje Vladimirom Zelenskim. Taj potez usledio je nakon što je tokom vikenda pronađeno više mrtvih civila u Buči, predgrađu prestonice, a Kijev je odmah pripisao ubistva ruskim trupama.

„Danas popodne sam razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o užasnim ubistvima koja su otkrivena u Buči i drugim oblastima iz kojih su nedavno otišle ruske trupe“, rekla je fon der Lajen u saopštenju.

Istražni tim koji je poslala EU neće delovati kao nezavisni entitet, već će pomoći ukrajinskim vlastima u prikupljanju dokaza na licu mesta, nagovestio je zvaničnik.

„EU je uspostavila Zajednički istražni tim sa Ukrajinom za prikupljanje dokaza i istragu ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti“, objasnila je fon der Lajen. „EU je spremna da pojača ove napore slanjem istražnih timova na terenu da podrže ukrajinsko tužilaštvo. Evrojust i Evropol su spremni da pomognu.”

Afera Buča se razvila nakon što je više mrtvih civila pronađeno u prigradskom gradu severozapadno od prestonice. Kijev je bez odlaganja okrivio ruske trupe za navodno masovno ubistvo, a najviši zapadni zvaničnici podržali su njegovu procenu i optužili Moskvu za ratne zločine. Ovaj drugi je, međutim, oštro negirao bilo kakvu umešanost u ubistva, nazivajući celu aferu u Buči namerno izrežiranom „provokacijom“ da bi se podmetnule ruske trupe.

Zelenski je ranije tokom dana posetio mesto navodnog masovnog ubistva, obećavajući da će kazniti odgovorne i ponovivši optužbe Kijeva protiv Moskve.

„Želimo da pokažete svetu šta se ovde dogodilo. Šta je uradila ruska vojska. Šta je Ruska Federacija uradila u mirnoj Ukrajini. Bilo je važno da vidite da su to bili civili“, rekao je Zelenski velikoj grupi stranih novinara koji su ga pratili na lice mesta.

Moskva je pokrenula ofanzivu velikih razmera na Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Zahtev Rusije je da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom savezu NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dva pobunjenička regiona.