EU razmatra pridruživanje Moldavije i Ukrajine kao deo istog proširenja sa Zapadnim Balkanom

EU razmatra pridruživanje Moldavije i Ukrajine kao deo istog proširenja sa Zapadnim Balkanom

Zamenik direktora Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Marko Makovec, je na Beogradskoj sigurnosnoj konferenciji (BSC) izjavio da će Evropska unija razmotriti pridruživanje Moldavije i Ukrajine kao deo istog proširenja sa državama regiona Zapadnog Balkana.

Makovec je naglasio da je njihov strateški cilj da u istom paketu proširenja, koji uključuje Ukrajinu i Moldaviju, bude i Zapadni Balkan. Ova izjava jasno ukazuje na nameru EU da proširi svoj uticaj na ovim prostorima i da će svi kandidati za punopravno članstvo u EU biti ocenjivani na osnovu istih metodskih principa.

Tema ovogodišnje Beogradske sigurnosne konferencije, pod nazivom „Rekonstrukcija globalnog (ne)reda“, fokusira se na niz ključnih pitanja, uključujući geostrateška pitanja, globalnu bezbednost, proširenje EU, demokratiju, sajber bezbednost, ljudska prava, rešavanje sukoba, rat u Ukrajini i „zelenu tranziciju“. Ova izjava Marka Makoveca dodatno ističe značajne promene u geopolitičkim planovima EU u vezi sa proširenjem.