Dveri traže od Vlade da deportuje sve ilegalne migrante iz Srbije

Dveri traže od Vlade da deportuje sve ilegalne migrante iz Srbije

Pokret Dveri zatražio je od Vlade Srbije da posle sinoćnje pucnjave u Horgošu u kojoj je ranjen jedan migrant, deportuje sve ilegalne migrante iz zemlje.

Navodeći da su naoružani migranti sinoć „patrolirali“ centrom Horgoša, Dveri su u saopštenju pozvale Vladu da uvede vanredno stanje na području Subotice i Kanjiže kako bi ti gradovi „konačno bili očišćeni od ilegalnih migrantskih kampova“.

„U tim kampovima se ne nalaze žene, deca i stari niti izbeglice iz ratom zahvaćenih područja, već vojno sposobni muškarci od 16 do 30 godina. Po informacijama do kojih smo došli, situacija u Horgošu ni danas nije mirna, jer su naoružani migranti zaposeli prazne kuće. Situacija u ovom mestu je alarmantna, s obzirom da u Horgošu ima 2.000 stanovnika i isto toliko migranata“, navele su Dveri.

Upitali su Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) „kako je moguće da se naoružani civili, u ovom slučaju migranti, slobodno šetaju teritorijom Srbije“ i zašto policija „ne čini ništa iako gradjani već duže vreme ukazuju na tu pojavu“.

„Bande naoružanih ljudi slobodno šetaju pograničnim delovima na severu Srbije već duže vreme, a ovo nije prvi put da se čuju pucnji i da dolazi do oružanih sukoba izmedju migranata, ali i migranata i policije. Za sve to vreme, gradjani Subotice, Kanjiže, ali i Sombora, Šida, Kikinde, Obrenovca i drugih gradova se ne osećaju sigurno, čak ne smeju ni da izlaze iz svojih kuća, pogotovo u večernjim satima“, stoji u saopštenju.

Dveri su ocenila da država mora reagovati na „krajnje ozbiljan način tako što će ove naoružane bande u skladu sa zakonom pohapsiti, a sve one koji su u Srbiju ušli bez dokumenata deportovati u zemlje iz kojih su došli“.

Pripadnici policije i Žandarmerije priveli su više osoba posle noćašnje pucnjave na području Horgoša u kojoj je ranjen jedan migrant, saopšteno je iz MUP-a.

Pretragom terena u kojoj su koristili i dronove, policija i Žandamerija zatekli su mladića starog oko 20 godina sa dve prostrelne rane u grudima i još šest migranata.

Medju privedenima u kikindsku Policijsku upravu su i osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata.