Dodik: Želimo primenu Ustava

Dodik: Želimo primenu Ustava

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, da Republika Srpska neće prihvatiti imenovanje visokog predstavnika u BiH bez relevatne rezolucije Saveta bezbednosti UN. Kazao je i da su u Beogradu naišli na veliko razumevanje predsednika Vučića.

„Bez rezolucije Saveta bezbednosti imenovanje visokog predstavnika je protiv interesa RS i srpskog naroda u BiH“, poručio je Dodik na konferenciji za novinare posle sastanka na Andrićevom vencu.

Ponovio je da je stav vlasti u Republici Srspkoj da Kancelariju visokog predstavnika (OHR) u BiH treba zatvoriti. Rekao je i da se RS protivi rehabilitaciji viskog predstavnika i pokušajima kreiranja novih zakonodavnih rešenja.

„Ne želimo problematizaciju, ne želimo dramatizaciju, već primenu Ustava. Nismo antidejtonska strana, antiustavna strana, tražimo poštovanje međunarodnog prava i Ustava BiH“, poručio je Dodik.

Ponovio je da izbor visokog predstavnika mora da bude porvrđen rezolucijom Saveta bezbednosti, bez obzira ko je i odakle dolazi.