Dačić: Niko neće biti na strani Prištine kada se inate celom svetu

Dačić: Niko neće biti na strani Prištine kada se inate celom svetu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je  da je državno rukovodstvo Srbije reagovalo oštro, brzo i dobro na kompleksna dešavanja na severu KiM i ocenio da je jedini način da dođe do deeskalacije da se situacija vrati na onu od pre izbora.

Dačić je pohavalio stavove SAD u vezi sa najnovijom situacijom na severu i to što su Aljbina Kurtija jasno upozorili da mora da formira ZSO.

„Misim da su sada i SAD i EU ljuti što je Kurti jednostranim potezima zakomplikovao situaciju i izazvao sukobe“, rekao je Daičić i podsetio da su ti jednostrani potezi slika i prilika Kurtijeve vlasti, koji vode iz eskalacije u eskalaciju.

Umesto normalizacije imamo stalnu deeskalaciju, rekao je Dačić i dodao da je Prišitna navikla da bude miljenik zapada, oni se nikada nisu suočavali sa politikom da im neko zapreti.

Dodao je da ga sada interesuje šta misle oni koji su glasali da otpočne procedura učlanjenja Kosova u Savet Evrope, a govorili su da je to vid nagrade za Prištinu.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost pritisaka na Prišitnu i o tome govori američka administracija.

Niko neće biti na strani Prišitne kada se inate celom svetu, rekao je ministar i dodao da američka administracija ima neke korake koje može da sprovede – da im uskrati posete, učešće u određenim zajedničkim programima u vezi sa  bezbednosnima snagama ili uskraćivanjem finasijskih aranžmana, rekao je Dačić.