Ćuta: Imaćete opštu pobunu, izaći će cela Srbija na proteste

Ćuta: Imaćete opštu pobunu, izaći će cela Srbija na proteste

Aleksandar Jovanović Ćuta iz koalicije Zajedno-Moramo i Robert Kozma iz Zeleno-levog fronta kažu za N1 da predsednik Srbije Aleksandar Vučić očigledno „reaguje samo na proteste“, i čini se da je spreman da ispuni zahteve građana i opozicije. „Imaćete opštu pobunu u Srbiji, izaći će cela Srbija na proteste, pa će onda Vučić – pristao sam, biću sve što hoćeš“, kazao je Jovanović.

Kako će izgledati peti protest „Srbija protiv nasilja”? Zašto se prsten pravi baš oko Predsedništva? Hoće li biti policijskog obezbeđenja za protestni skup? Smatraju li da je zahtev za skupštinskim zasedanjem i utvrđivanjem odgovornosti ispunjen održavanjem burnih sednica? O čemu se pričalo sa evropralamentarcima? I želi li opozicija prelaznu Vladu na koju predsednik, kako kaže, neće pristati dok je živ – to su bile teme o kojima su Ćuta i Kozma govorili na N1.

„Juče smo imali sastanak sa evroparlamentarcima, ukazivali smo im na razlozi zbog kojih građani protestuju, ukazivali smo da građani poručuju da je dosta sistemskog nasilja u Srbiji, da vlast sprovodi govor mržnje, da sistemski seje uvrede ne samo prema političarima, nego i prema građanima koji se usude da kažu nešto protiv vlasti. I to prepoznaju i evroparlamentarci u svojim izveštajima. U EU se prepoznaje da je REM podelio nacionalne frekvencije kanalima koji su kršili kodeks“, rekao je Kozma.

Kako kaže za N1, ako u EU konstatuju iste stvari zbog kojih građani protestuju – da se promoviše nasilje, da REM ne radi, kao i ulogu Telekoma, onda, naglašava Kozma, evroparlamentarci to moraju javno da poruče i u Srbiji.

„Da se obrate građanima Srbije i kažu – hej, razumemo vas, uz vas smo“, dodaje.

„Rezolucije su često napisane birokratizovanim rečnikom. Ako se i oni slažu da je ova situacija nepodnošljiva, to mora jasno da kažu. Ukoliko stvarno želimo Srbiju kao demokratsku zemlju, mi moramo da zaustavimo ovakav režim“, kazao je Kozma.

Jovanović je, na pitanje da li može doći do eventualnog sastanka evroparlamentaraca, vlasti i opozicije, rekao da „posao moraju da završe sami“.