Brnabić: Nastavićemo da pružamo pomoć Ukrajini, osuđujemo sve napade na civile i objekte u toj zemlji

Brnabić: Nastavićemo da pružamo pomoć Ukrajini, osuđujemo sve napade na civile i objekte u toj zemlji

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas da će Srbija nastaviti da kontinuirano pruža humanitarnu pomoć Ukrajini.

„Srbija izražava solidarnost sa stanovništvom Ukrajine i osuđuje sve napade na civilno stanovništvo i objekte u toj zemlji i bilo kakvu upotrebu sile suprotno međunarodnom pravu“, rekla je Brnabić prilikom ispraćanja za Ukrajinu kamiona sa elektro-energetskom opremom iz kompanija „DB Sćenker“ u Šimanovcima.

Premijerka je navela da su ambasador Japana Takahiko Kacumata, kao zemlje koja trenutno predsedava grupom G7, i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, pozvali predstavnike Vlade Srbije da razmotre donaciju elektro – energetske opreme.

„Mi smo u to uključili naše elektro-energetske kompanije EPS i EMS koje poseduje takvu vrstu opreme i da izdvoje, kako bi mi donirali Ukrajini. Danas implementiramo zaključak Vlade od 19. januara i šaljemo preko mehanizama civilne zaštite ovu pomoć u Ukrajinu“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da će Vlada Srbije nastaviti saradnju sa elektro-energerskim kompanijama, kako bi dalje kontinuirano identifikovali određenu opremu, koju će slati kako bi pomogli obnovu elektro-energetskog sistema Ukrajine.

„Mi smo jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je uspela sa izdvoji i donira ovakvu vrstu pomoći i ovo je nastavak naše politike humanitarne pomoći ugroženom stanovsništvu Ukrajine“, rekla je premijerka.

Brnabić je navela da smo donirali tri miliona evra tokom donatorske konferencije u Varšavi i na inicijativu prve dame Tamare Vučić u septembru dva najmodernija sanitetska vozila, a organizovana je i letnja škola za oporavak ukrajinske dece u Banji Koviljači.

U skladu sa zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je usvojila Vlada 27. februara prošle godine, Srbija ce nastaviti sa pružanjem humanitarne pomoći u meri u kojoj to bude moguće.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač kaže da se ruska agresija protiv Ukrajne nastavlja i da je do sada je uništeno više od 50 odsto energetske infrastrukture.