Brnabić: Ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Makedonije sve bolji

Brnabić: Ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Makedonije sve bolji

Premijerka Ana Brnabić rekla je da su ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Mekedonije sve bolji, a da je tome posebno doprinela i inicijativa „Otvoreni Balkan“.

Brnabićeva je, nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, navela da je veliki deo razgovora bio posvećen inicijativi „Otvoreni Balkan“ i konkretnim projektima u okviru te inicijative.

Ukazala je da će ove godine dve zemlje prevazići međusobnu trgovinsku razmenu od 1,5 milijardi evra, te da se približava robnoj razmeni od dve milijarde evra.

„Ona je u prošloj godini dostigla 1,482 milijarde evra i 28 odsto je veća nego 2021. godine“, rekla je Brnabićeva.

Navela je da se izvoz Srbije u Severnu Makedoniju u 2022. godine povećao 16 odsto, dok se izvoz Severne Makedonije u našu zemlju značajno povećao.

„To se nekako balansira i odlično je i za vas i za nas. Srbija je četvrti trgovinski partner Severne Mekedonije iza Nemačke, Velike Britanije i Grčke“, navela je Brnabićeva.

Dodala je da se na današnjem sastanku razgovaralo i o tome kako da se dodatno unaprede trgovina i međusobna razmena poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, koji sada čine više od 40 odsto razmene dve zemlje.

„Nama je bila važna tema danas kako da međusobno utičemo pozitivno na snabdevenost, bezbednost i predvidivost cena“, rekla je Brnabićeva.

Ukazala je da su razgovarali i o dodatnoj međusobnoj saradnji u oblasti energetike i infrastrukture i da su samim tim značajni i sporazumi koji su danas iz tih oblasti potpisani.