Bajden pisao Vjosi Osmani, veruje u recipročno priznanje Beograda i Prištine

Bajden pisao Vjosi Osmani, veruje u recipročno priznanje Beograda i Prištine

Američki predsednik DŽo Bajden čestitao je Vjosi Osmani na izboru za kosovsku predsednicu, istakavši da će sa njom zajednički da radi na vladavini zakona, zaštiti prava manjina i verskih zajednica, obnovi nakon pandemije, uz podršku za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

„SAD će nastaviti da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročno priznanje“, kaže se u pismu Bajdena.

Iz kabineta Vjose Osmani su saopštili da je Bajden u pismu pomenuo i dobre odnose sa Prištinom, dugo partnerstvo ukorenjeno na zajedničkim vrednostima, pominjući i ličan odnos porodice Bajden sa Kosovom.

U tom kontekstu, američki predsednik je pomenuo i svog sina Boa, koji je služio na Kosovu i Metohiji u okviru američkih mirovnih snaga, kako se kaže u pismu radi „unapređenja mira, kao i vladavine reda i zakona“.

Dalje u pismu, Bajden je istakao da će sa Osmanijevom da radi na prioritetima koji imaju veze sa vladavinom zakona, borbom protiv korupcije, zaštitom prava manjina i verskih zajednica, obnovom od posledica pandemije kovid-19, privrednim razvojem, kao obezbeđivanjem sigurne energetske bezbednosti.

Odgovorio je i na zahtev kosovske predsednice da SAD pomognu vakcinama, na osnovu njenog pisma od 19. marta.

Bajden je istakao da će povećanjem broja vakcina, SAD raditi sa partnerima na njihovoj distribuciji i da će njegov tim biti u kontaktu sa kosovskom predsednicom radi realizovanja takve težnje.