Zelenski na vrhu ankete POLITICO 28 kao najmoćnija ličnost u Evropi

Zelenski na vrhu ankete POLITICO 28 kao najmoćnija ličnost u Evropi

Čitaoci POLITICO-a izabrali su ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za najmoćniju ličnost u Evropi.

Internet anketa „Izbor publike“ ima za cilj ažuriranje godišnje liste najmoćnijih ljudi POLITICO 28 koja je objavljena u decembru. Lista, koja predviđa ko će donositi političko vreme i donositi velike odluke u Evropi ove godine, rezultat je višemesečne debate među 100-članim uredničkim timom.

U svetlu ruske invazije na Ukrajinu i dubokih geopolitičkih i ekonomskih promena koje su usledile, POLITICO je pozvao čitaoce da glasaju o izmenama na listi.

Jedan saradnik ankete „Izbor publike“, koja je pokrenuta početkom marta, opisao je Zelenskog kao „svetionik nade“ koji je težio „miru, demokratiji, pristojnosti“ dok se Ukrajina bori da se odupre invaziji ruskih snaga.

Otkako su borbe počele u ranim satima 24. februara, Zelenski je objavljivao redovne video snimke na društvenim mrežama, uključujući njegove postove u centru Kijeva i na poslu u kompleksu svoje predsedničke kancelarije.

Takođe je održao moćne video govore američkom Kongresu, britanskom parlamentu i nemačkom Bundestagu, između ostalog, prilagođavajući svako pojavljivanje da bi ukucao centralnu poruku: da je Ukrajini potrebna veća podrška Zapada u njenoj borbi protiv Rusije.

Kritično, njegove poruke su pomogle da se promeni priroda debate u evropskim prestonicama, što je dovelo do zaokreta u vladinoj politici koji su bili nezamislivi pre samo nekoliko meseci.

Na primer, Nemačka je suspendovala gasovod Severni tok 2 neposredno uoči invazije i prekršila dugogodišnji tabu o slanju oružja u zone sukoba, istovremeno se obavezala da će povećati troškove odbrane. Na drugim mestima, zemlje koje su nedavno kritikovale evropsku migracionu politiku, kao što su Poljska i Mađarska, otvorile su svoje granice za milione izbeglica koje beže od sukoba u Ukrajini.

U anketi POLITICO 28, čitaoci su takođe rekli da su ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok trebalo da budu na originalnoj listi. U međuvremenu, francuski predsednik Emanuel Makron, Putin i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen proglašavani su kao najpopularnije alternative za sveukupno najmoćniju poziciju.