Studija otkriva da su nekoj deci prepisani lekovi koji nisu preporučeni za COVID-19

Studija otkriva da su nekoj deci prepisani lekovi koji nisu preporučeni za COVID-19

Uprkos nacionalnim smernicama, malom broju dece su propisani neefikasni i potencijalno štetni lekovi za akutni COVID-19, prema studiji objavljenoj na internetu 8. maja u Pedijatriji.

Julianne E. Burns, MD, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford u Kaliforniji, i kolege su sproveli retrospektivnu kohortnu studiju koja je uključivala djecu mlađu od 18 godina u velikoj bazi podataka o potraživanjima svih obveznika u SAD. Recepti su identifikovani u roku od dve nedelje od akutne dijagnoze COVID-19.

U periodu od 7. marta 2020. do 31. decembra 2022. identifikovano je 3.082.626 dijagnoza COVID-19 kod 2.949.118 dece. Istraživači su otkrili da su u 0,03 odnosno 0,14 odsto slučajeva COVID-19, hidroksihlorokin i ivermektin bili propisani tokom perioda koji nije preporučen (posle 12. septembra 2020. i 5. februara 2021.), sa značajnim varijacijama u zavisnosti od države.

U Arkanzasu i Oklahomi, stope prepisivanja na recept bile su četiri puta veće od nacionalnog proseka (hidroksihlorokin i ivermektin, respektivno). Povećani rizik za bilo koji recept primećen je u vezi sa starijim godinama, nedržavnim osiguranjem i odeljenjem za hitne slučajeve ili posetom hitnoj nezi. Boravak u neurbanim i oblastima sa niskim prihodima bio je povezan sa prepisivanjem ivermektina. Najveća stopa propisivanja je zabeležena kod lekara opšte prakse.

„Obezbeđivanje blagovremenih i jasnih preporuka zasnovanih na dokazima da se šire i pridržavaju svih vrsta pružalaca usluga će smanjiti disparitete, obezbediti kvalitetnu i isplativu pedijatrijsku negu, a kreatori politike bi trebalo da im daju prioritet“, pišu autori.