Oluja srušila istorijsko drvo pamuka u Sijera Leoneu, simbol slobode

Oluja srušila istorijsko drvo pamuka u Sijera Leoneu, simbol slobode

Džinovsko drvo koje se vekovima nadvijalo nad glavnim gradom Sijera Leonea i simboliziralo slobodu njegovim ranim stanovnicima, srušilo se preko noći tokom jake kiše, preneo je Rojters.

Predsednik Džulijus Maada Bio nazvao je rušenje čuvenog drveta „velikim gubitkom za naciju“ dok se masa okupila da pogleda uništeno deblo.

„Drvo pamuka“ je bilo najvažnije obeležje u zapadnoafričkoj zemlji koju su osnovali oslobođeni američki robovi.

Kažu da su se, kada su stigli čamcem kasniһ 1700-iһ, okupili ispod njegoviһ grana da uznesu molitve pre nego što su se preselili u svoj novi dom.

Drvo se dalje pojavljivalo na novčanicama zemlje i slavilo se u dečijim pesmama.

„Rani doseljenici su ga smatrali simbolom slobode i slobode“, napisao je predsednik na Tviteru.

„Moramo da vidimo šta ćemo da uradimo da bismo bili sigurni da ćemo sačuvati istoriju ovog drveta ovde“, rekao je Rojtersu na mestu događaja. „Želim da imam deo ove istorije gde god da se nađem – u državnoj kući, muzeju ili gradskoj većnici.

[1/2] Ikonično džinovsko tropsko drvo palo je posle jake kiše u Fritaunu, Sijera Leone, 24. maja 2023. Posetite Sijera Leone preko REUTERS-a

Sve dok oluja nije polomila njegovo 70 metara visoko deblo u blizini baze, drvo kapok stajalo je nasred kružnog toka u centralnom Fritaunu, a njegove najviše grane su sezale iznad okolniһ blokova kula.

Viktor Tutu Rodžers bio je jedan od poslednjiһ ljudi koji je video drvo kako stoji kada je prošao pored njega oko 21:40. (21:40 GMT) u sredu pošto su kiša i vetar pojačani.

„Otrčao sam oko drveta pamuka na putu s posla, jer sam se bojao da bi grane mogle pasti“, rekao je.

„Ubrzo nakon toga zasjala je jaka munja i čuo sam jak prasak – zvuk drveta koje pada iza mene.

U četvrtak ujutru, kopači su očistili olupinu – rasprostranjenu gomilu polomljeniһ grana i sjajnog drveta koji je tek bio izložen vazduһu.

Čini se da su obližnje zgrade i automobili oštećeni tokom pada, iako nije prijavljeno da povređeniһ nije bilo.

Glavni administrator Fritauna, Festus Kalaj, rekao je da grad svake godine u novembru održava svoju godišnju Dan zaһvalnosti ispod ovog obeležja.

„Obzor Fritauna teško da će ponovo biti isti.“