Gradonačelnik: Napad dronom na Moskvu osujećen

Gradonačelnik: Napad dronom na Moskvu osujećen

Najmanje jedna bespilotna letelica uništena je na putu za Moskvu u ranim jutarnjim satima u nedelju, napisao je gradonačelnik Sergej Sobjanin na Telegramu. Bespilotne letelice su više puta gađale rusku prestonicu poslednjih meseci, a većina ih je ili oborena u vazduhu ili se srušila zbog ometanja signala.

„Protivvazdušna odbrana je odbila napad dronom na Moskvu iznad Istre” zapadno od grada, rekao je gradonačelnik i dodao da hitne službe reaguju na incident.

Vojska je saopštila da je bespilotna letelica tipa aviona otkrivena i uništena oko 1:45 po moskovskom vremenu. Prema preliminarnim podacima, na terenu nema razaranja ili povređenih, dodale su vlasti.

Kao i tokom prethodnih upozorenja o vazdušnim napadima, tri glavna moskovska aerodroma – Domodedovo, Šeremetjevo i Vnukovo – nakratko su zatvorena iz predostrožnosti.

U odvojenom kratkom saopštenju, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je još jedan „pokušaj ukrajinskog terorističkog napada osujećen“ na Krimu, pri čemu su dva drona presreta zapadno od poluostrva oko 1:15 po lokalnom vremenu.

Ukrajina je pojačala napade bespilotnim letelicama i raketama na rusku teritoriju pošto njena toliko hvaljena kopnena ofanziva, pokrenuta početkom juna, nije donela značajnije pobede. Nekoliko bespilotnih letelica srušilo se u Moskvi, poslovnom i finansijskom centru ruske prestonice, bez ikakvih žrtava.