Mađarska vlada odbila ponudu da se sastane sa američkim senatorima koji traže odobrenje za kandidaturu Švedske za NATO

Mađarska vlada odbila ponudu da se sastane sa američkim senatorima koji traže odobrenje za kandidaturu Švedske za NATO

Dvostranačka delegacija američkih senatora posetila je u nedelju glavni grad Mađarske i pozvala nacionalističku vladu da odmah odobri zahtev Švedske za pridruživanje NATO-u.

Mađarska je jedina od 31 postojeće članice NATO koja nije ratifikovala kandidaturu Švedske. Mađarska vlada se suočava sa sve većim pritiskom da reaguje nakon što je taj potez odlagao više od 18 meseci pošto je za prijem nove zemlje u vojnu alijansu potrebno jednoglasno odobrenje.

Gostujući senatori najavili su da će podneti zajedničku rezoluciju Kongresu u kojoj se osuđuje navodno demokratsko nazadovanje u Mađarskoj i poziva vladu premijera Viktora Orbana da ukine blokadu transatlantskih integracija Švedske.

„Pristupanjem, Mađarska i vaš premijer će činiti veliku uslugu nacijama širom sveta koje vole slobodu“, rekao je senator Tom Tilis, republikanac iz Severne Karoline, tokom konferencije za novinare u američkoj ambasadi u Budimpešti.

Rezoluciju, koju je prvi u nedelju rano izvestio Asošiejted pres, napisali su Tilis i senator Džin Šahin, demokrata iz Nju Hempšira. Njima se u delegaciji u Budimpešti pridružio senator Kris Marfi, demokrata iz Konektikata.

Ranije ovog meseca, američki senator Ben Kardin, demokrata iz Merilenda i predsednik Komiteta Senata za spoljne poslove, izneo je mogućnost uvođenja sankcija Mađarskoj zbog njenog ponašanja i nazvao Orbana „najnepouzdanijim članom NATO-a“.

U rezoluciji, do koje je došao AP, senatori napominju „važnu ulogu koju Mađarska može da ima u evropskoj i transatlantskoj bezbednosti“, ali ističu njen neuspeh da ispuni ranija obećanja da neće biti poslednji saveznik u NATO-u koji je potpisao članstvo Švedske. .

Mađarska, kaže se u rezoluciji, „nije se pridružila svim drugim državama članicama NATO-a u odobravanju pristupanja Švedske NATO-u, propustivši da ispuni obavezu da ne bude poslednja koja će odobriti takvo pristupanje i ugrozivši transatlantsku bezbednost u ključnom trenutku za mir i stabilnost u Evropi“.

Orban, uporni nacionalista koji je predvodio Mađarsku od 2010. godine, rekao je da se zalaže za to da Švedska postane deo NATO-a, ali da poslanici u njegovoj stranci nisu ubeđeni zbog „očiglednih laži” švedskih političara o stanju mađarske demokratije.

Ali u govoru o stanju nacije u Budimpešti u subotu, Orban je nagovestio da bi mađarsko zakonodavstvo uskoro moglo popustiti.

„Dobra vest je da se naš spor sa Švedskom bliži kraju“, rekao je on. „Idemo ka ratifikaciji pristupanja Švedske NATO-u na početku prolećnog zasedanja parlamenta.

Šahin je u nedelju rekla da je „razočaravajuće“ što nijedan član mađarske vlade nije prihvatio pozive da se sastane sa delegacijom, ali da je „nada i optimista“ da će prijem Švedske biti podnet na ratifikaciju 26. februara kada se mađarski poslanici ponovo sastanu .

Marfi je rekao da je odbijanje Orbanove vlade da se sastane „čudno i zabrinjavajuće“, ali da je odgovornost na lideru sa dugom službom da podstakne glasanje.

„Mi smo dovoljno mudri u vezi sa politikom ovde da znamo da ako premijer Orban želi da se to dogodi, onda parlament može da krene napred“, rekao je on.

Rezolucija senatora kritikuje sve toplije Orbanove odnose sa Rusijom i Kinom i napominje da iako je Mađarska otvorila vrata ukrajinskim izbeglicama koje beže od invazije Moskve, ona se takođe „opira i razvodnjava sankcije Evropske unije u odnosu na Rusku Federaciju“.

Orban, koji se široko smatra najbližim saveznikom Kremlja u EU, dugo je kritikovan zbog kršenja standarda bloka o demokratiji i vladavini prava. EU je uskratila milijarde sredstava Budimpešti zbog navodnih kršenja njenih pravila.

Mađarska vlada takođe zauzima sve suprotstavljeniji stav prema administraciji predsednika Džoa Bajdena, optužujući SAD da pokušavaju da utiču na javni život Mađarske.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, rekao je u petak da pozdravlja posetu senatora, ali da „ne vredi pokušavati da vršimo pritisak na nas, jer smo suverena zemlja“.

„Drago nam je što dolaze ovamo jer i sami mogu da vide da je sve što čitaju o Mađarskoj u liberalnim američkim medijima očigledna laž“, rekao je Sijarto.