Lažni agenti uhapšeni nakon što su podmitili put u Bajdenov uži krug

Lažni agenti uhapšeni nakon što su podmitili put u Bajdenov uži krug

Četiri agenta Tajne službe podmićena poklonima i stanovima stavljena su na odsustvo.

Hajder Šer-Ali i Arian Taherzadeh uhapšeni su zbog lažnog predstavljanja agenata Ministarstva za unutrašnju bezbednost (DHS) nakon što su dve godine proveli obasipajući agente Tajne službe poklonima, uključujući oružje i besplatne stanove. Oni su u sredu optuženi za jednu tačku za lažno predstavljanje oficira SAD, prema sudskim podnescima.

Četiri službenika tajne službe u vezi prve dame Džil Bajden koji su navodno primali poklone od lažnih agenata DHS-a takođe su stavljeni na administrativno odsustvo. Šer-Ali i Taherzadeh su ih zasipali poklonima, uključujući stanove u penthausu bez zakupa, vrhunsku elektroniku, policijsku opremu, dron i korišćenje „službenih vladinih vozila“, između ostalog. Taherzadeh je posebno ponudio da kupi jurišnu pušku od 2.000 dolara za jednog od agenata koji su bili zaduženi za obezbeđenje prve dame, navodi se u optužnici.

Dvojica muškaraca očigledno su prevarili ne samo detalje tajne službe prve dame Džil Bajden, već i rukovodstvo zgrade u kojoj su živeli da veruju da su federalni agenti koji istražuju nerede na Kapitolu 6. januara, između ostalih zločina. Kao rezultat toga, dobili su besplatno korišćenje luksuznih nekretnina u vrednosti od preko 40.000 dolara, za sopstvene potrebe i upotrebu agenata Tajne službe.

Na pitanje istražitelja zašto lažni agenti ne plaćaju kiriju, predstavnik zgrade je odgovorio jednom rečju: „Vlada“. Menadžment kompanija Tishman Speier bila je toliko ubeđena da su muškarci federalci da su im omogućili pristup kamerama za nadzor i šiframa potrebnim za pristup svim vratima u zgradi. Imali su i fasciklu punu informacija o kolegama stanarima, koji su pored agenata Tajne službe i drugih federalnih službenika uključivali pomoćnike i savetnike u Kongresu.

Lažni agenti su se čak pretvarali da „regrutuju“ stanara zgrade da bude deo njihove „radne grupe“, zahtevajući od osobe da se podvrgne pucanju iz airsoft puške „kako bi procenili njihovu toleranciju na bol i reakciju“. Pošto im je rečeno da su prošli test, „podnosilac zahteva“ je rekao agentu FBI-ja da su tada dobili zadatak da istraže izvođača koji je „pružio podršku Ministarstvu odbrane i obaveštajnoj zajednici“.

Nije jasno koliko bi se bizarna šarada nastavila da neko u zgradi nije napao radnika pošte. Obavešten da su dvojica lažnih agenata možda bili svedoci zločina, inspektor poštanske službe poslat je u zgradu da razgovara sa njima. Ne samo da nisu mogli da odole da se hvale svojim lažnim vezama za unutrašnju bezbednost, već su se takođe hvalili da su bili zamenici „specijalne policije“ u vladi Vašingtona i uključeni u tajne istrage bandi, kao i u istragu od 6. januara.

Prema rečima poštanskog inspektora, lažni agenti su uspeli da ubede svoje sugrađane da ne samo da imaju pristup svim šiframa vrata zgrade, već da mogu da pristupe i svačijim mobilnim telefonima i da imaju pristup ličnim podacima o svima u kompleks apartmana. Poštanski inspektor je tu informaciju preneo stvarnom Odeljenju za unutrašnju bezbednost, koje je konačno shvatilo da nešto nije u redu i prosledilo ih FBI.

Prema tužiocima, FBI, NCIS i američka poštanska istražna služba, kao i više drugih agencija za sprovođenje zakona, nastavili su da pretražuju zgradu, pronašavši ne samo velike zalihe oružja i elektronike, već i pakistanske i iranske vize, prema tužiocima. Pored optužbi za lažno predstavljanje koje su već podnete protiv muškaraca, protiv njih se takođe mogu podići optužbe za dalju zaveru, vatreno oružje i lažno predstavljanje.