Kina optužena za pokretanje sajber-napada na Ukrajinu pre ruske invazije

Kina optužena za pokretanje sajber-napada na Ukrajinu pre ruske invazije

Vlada Velike Britanije je potvrdila da Nacionalni centar za sajber bezbednost istražuje navode, u kojima se tvrdi da je više od 600 veb-sajtova, uključujući ukrajinsko ministarstvo odbrane, bilo podvrgnuto hiljadama pokušaja hakovanja koje je koordinirala kineska vlada.

Portparol britanske vlade je rekao: „Nacionalni centar za sajber bezbednost istražuje ove navode sa našim međunarodnim partnerima.

Tvrdnje su zasnovane na obaveštajnim beleškama koje je dobio Tajms. Ukrajinska bezbednosna služba, SBU, navodi da je Kina izgleda unapred obavestila o invaziji jer su pokušaji hakovanja počeli pre kraja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i dostigli vrhunac 23. februara, dan pre nego što je Rusija izvršila invaziju na svog suseda.

SBU je saopštila da su druge mete napada uključivale granične odbrambene snage i nacionalnu banku. Pokušaji su bili osmišljeni da se ukradu podaci i istraže načini da se poremete ili ugase odbrambena i civilna infrastruktura, dodaje SBU.

Iako se veruje da Rusija stoji iza brojnih sajber-napada na Ukrajinu uoči sukoba, SBU je saopštila da je takođe otkrila hakove koji nose obeležja jedinice za sajber ratovanje Narodne oslobodilačke armije. SBU je saopštila da je primetila porast napada eksploatacije računarske mreže (CNE), koji se koriste za izviđanje i špijunažu.

Tajms je naveo da je SBU dostavila seriju obaveštajnih memoranduma, za koje se smatra da ih je pripremila druga zemlja, u kojima se detaljno navode razmere hakovanja i uključuju nuklearne mete.

„Upadi koji posebno zabrinjavaju uključuju kampanje CNE-a usmerene na Državni nuklearni regulatorni inspektorat i ukrajinsku istražnu veb stranicu fokusiranu na opasan otpad“, stoji u jednom dopisu. „Ovaj konkretan CNE napad kineskog sajber programa uključivao je pokretanje hiljada eksploata sa pokušajima koji su ukazivali na najmanje 20 različitih ranjivosti.

Američki predsednik Džo Bajden je 18. marta upozorio svog kineskog kolegu Si Đinpinga na „posledice“ ukoliko Kina pruži materijalnu podršku Rusiji tokom invazije.

Si i Vladimir Putin sastali su se u Pekingu na početku Zimskih olimpijskih igara u februaru i izdali zajedničku izjavu u kojoj se navodi da veze između dve zemlje „nemaju ograničenja“. Si i Putin su takođe jasno rekli u izjavi da se protive svakom daljem širenju NATO-a. Ubrzo nakon toga, prema SBU, došlo je do povećanja napada CNE na ukrajinske mete.