Izraelski predstavnik na Pesmi Evrovizije menja tekst pesme radi izbegavanja političkih kontroverzi

Izraelski predstavnik na Pesmi Evrovizije menja tekst pesme radi izbegavanja političkih kontroverzi

Izraelski predstavnik na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, Eden Golan, odlučio je da promeni reči pesme koju namerava da izvede kako bi uklonio sve elemente koji bi mogli biti smatrani politički osetljivim, saopštio je izraelski javni medijski servis KAN. Ova odluka usledila je nakon prethodne pretnje KAN-a da će se povući iz takmičenja ukoliko se izraelska pesma ne prihvati u originalnoj verziji.

Prema saopštenju KAN-a, javni servis je kontaktirao tekstopisce za dve odabrane pesme, „October Rain“ i „Dance Forever“, i zamolio ih da prilagode tekstove kako bi se izbegle političke konotacije, ali uz očuvanje umetničke slobode. Nakon konsultacija, odlučeno je da će tekstovi biti izmenjeni kako bi se osiguralo sigurno učešće Izraela na takmičenju.

Izraelska pesma „October Rain“ bila je predmet kontroverzi, budući da se prema pisanju medija i posmatrača sugeriše da aludira na nedavne događaje, uključujući napad Hamasa na Izrael u oktobru prošle godine. KAN će odabrati pesmu za slanje na takmičenje nakon što dobije izmenjene tekstove, a to će biti objavljeno 10. marta.

Ovo donošenje odluke usledilo je nakon zahteva nekoliko zemalja da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju zbog događaja u Gazi. Ipak, Evropska radiodifuzna unija (EBU), organizator takmičenja, saopštio je prošlog meseca da je Izraelu dozvoljeno učešće nakon što je razmotrio situaciju.

Portparol Evrovizije je ranije izjavio da se tekst izraelske pesme još uvek razmatra, a rok za zvanične prijave za takmičenje bio je 11. marta. Ako se pesma smatra neprihvatljivom, može se predložiti nova sa novim tekstom po pravilima konkursa.