Fejsbuk nije uspeo da označi 80% postova koji promovišu teoriju zavere o biološkom oružju

Fejsbuk nije uspeo da označi 80% postova koji promovišu teoriju zavere o biološkom oružju

Dok kompanije na društvenim mrežama obećavaju da će suzbiti ruske dezinformacije o ratu u Ukrajini, studije pokazuju da i dalje ne uspevaju, dozvoljavajući da opovrgnuti narativi dosegnu milione.

Fejsbuk nije uspeo da označi 80 odsto članaka na svojoj platformi koji promovišu teoriju zavere koja se brzo širi da SAD finansiraju upotrebu biološkog oružja u Ukrajini, prema studiji koju je u petak objavio Centar za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH).

Neprofitna grupa za istraživanje dezinformacija proučila je uzorak postova od 24. februara do 14. marta u kojima se dele eksterni članci koji sadrže neosnovane tvrdnje o biološkom oružju. Utvrđeno je da Facebook u 80% slučajeva nije označio postove kao „kontekst koji nedostaje“, koji sadrže „delimično lažne informacije“ ili „lažne informacije“.

„Ako naši istraživači mogu da identifikuju lažne informacije o Ukrajini koje otvoreno kruže na njenoj platformi, Meta je u mogućnosti da uradi isto“, rekao je izvršni direktor CCDH Imran Ahmed. „Ali otkrili smo da u velikoj većini slučajeva teorijama zavere daju slobodan prolaz.

Teorija o biološkom oružju počela je da se širi u ranim danima rata u Ukrajini, među rubnim KAnon nalozima, na kraju se probijajući do većih platformi kao što je Fok Nevs. Bela kuća je osudila taj mit, rekavši da ga je možda proizvela Moskva da bi opravdala moguću upotrebu hemijskog oružja protiv Ukrajine.

Ali nastavlja da se širi društvenim medijima, uključujući Facebook.

CCDH istraživači su koristili alatku za društvenu analitiku NevsVhip da identifikuju više od 120 članaka sa spoljnih sajtova koji su imali lažne ili pogrešne tvrdnje o laboratorijama za biološko oružje ili lažno predstavljene izjave američkih zvaničnika i otkrili da su članci u uzorku dobili više od 150.000 lajkova, komentara i deljenja na Fejsbuk.

CCDH je pozvao Meta da detaljnije primeni svoje oznake „lažne informacije“ i „delimično lažne informacije“ i proširi upotrebu svoje postojeće oznake „kontekst koji nedostaje“.

„Ruske propagandne kampanje godinama su imale koristi od toga što je Meta zatvarao oči pred dezinformacijama“, rekao je Ahmed. „Uprkos tome što je preduzeo mere protiv državnih kanala pod ogromnim pritiskom, Meta ne uspeva da zadrži velike narative dezinformacija koje idu u korist Putinovom režimu.

Portparol Fejsbuka Kevin Mekalister rekao je da studija CCDH „pogrešno predstavlja razmere i obim naših napora“.

„U stvari, imamo najsnažniji sistem za proveru lažnih tvrdnji od bilo koje platforme i naši partneri za proveru činjenica su razotkrili desetine tvrdnji o prevari ukrajinskog biološkog oružja na nekoliko jezika, uključujući ukrajinski, ruski i engleski“, rekao je on.

Prethodne studije koje je objavio CCDH otkrile su da se Facebook borio da sprovede sopstvena pravila koja se odnose na označavanje izvora vesti koje sponzoriše država. I nije sama: druga studija iz Media Matters for America otkrila je da Jutjub ne samo da nije uspeo da ukloni hiljade video snimaka o teoriji o biolaboratorijama, već je i profitirao od njih putem monetizovanih kanala.

Dok su neki stručnjaci priznali da Fejsbuk sada radi na temeljitijem suzbijanju državne propagande, drugi kažu da će dezinformacije nastaviti da se šire na društvenim mrežama sve dok su uklopljene u poslovni model zasnovan na pogledima.

„Na kraju dana, algoritam će uvek dati prioritet dezinformacijama jer su sporne, a Fejsbuk zarađuje više novca kada se svađamo jedni sa drugima“, rekao je Ahmed. „Da bismo smanjili širenje dezinformacija, moramo ih prekinuti na izvoru.