Satelitska misija da se otkrije kako oblaci utiču na buduće klimatske promene

Satelitska misija da se otkrije kako oblaci utiču na buduće klimatske promene

Potpuno novi satelit koji će revolucionisati naše razumevanje uloge oblaka i čestica aerosola u klimatskim promenama biće lansiran nakon više od 30 godina planiranja.

Satelit EarthCARE je zamisao profesora Entonija Ilingvorta sa Univerziteta Reding. Zamišljen 1993. godine, projekat je usvojila Evropska svemirska agencija (ESA) 2004. godine.

Satelit bi trebalo da poleti iz kalifornijske baze svemirskih snaga Vandenberg na jednoj od raketa SpaceX Elona Maska, planirano za lansiranje ne ranije od utorka, 28. maja 2024.

Misija je svedočanstvo moći Velike Britanije i međunarodne saradnje i važnosti dugoročnog, posvećenog istraživanja. Satelit, opremljen sa četiri najsavremenija instrumenta, pružiće uvid bez presedana u složene interakcije između oblaka, aerosola i klime na Zemlji.

Ovi podaci će biti od neprocenjive vrednosti u oblikovanju našeg razumevanja klimatskih promena i informisanja o budućim politikama prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promena.

Profesor Entoni Ilingvort, profesor atmosferske fizike na Univerzitetu u Readingu, rekao je: „Kada smo prvi put počeli da smišljamo ovaj projekat, nisam ni zamišljao da ću leteti u Sjedinjene Države da gledam lansiranje našeg satelita 30 godina kasnije.

„Bilo je to dugo i izazovno putovanje sa neverovatnim timom posvećenih naučnika i inženjera iz Ujedinjenog Kraljevstva i inostranstva. Zajedno smo stvorili nešto zaista izuzetno što će promeniti način na koji razumemo našu planetu.

„Podaci koje prikupimo od EarthCARE-a će nam pomoći da posmatramo precizne mehanizme uključene u to kako oblaci i prašina reflektuju i apsorbuju toplotu. Ovo će učiniti naša predviđanja za budućnost naše klime još preciznijima, što znači da možemo donositi bolje informisane odluke o tome kako ublažiti i prilagoditi se izazovima koje donosi svet koji se zagreva.

„Izvanredni podaci koje dobijemo pomoći će nam da stvorimo održiviju budućnost za našu planetu. Ponizno je i uzbudljivo iskustvo biti deo nečega tako značajnog.“

Sa antenom širine 2,5 metara, satelit će koristiti novi najsavremeniji lidar i radar koji nikada ranije nisu leteli u svemiru koji će obezbediti jedinstveno detaljne vertikalne profile oblaka. Radiometar i multispektralni snimač su takođe priključeni na satelit, koji se napaja solarnim panelom dugim 11 metara.

Ova četiri instrumenta će vratiti podatke o strukturi oblaka i aerosolima sa neviđenim detaljima, omogućavajući naučnicima da bolje razumeju ulogu oblaka i aerosola u reflektovanju dolaznog sunčevog zračenja u svemir i zarobljavanju infracrvenog zračenja koje se emituje sa površine Zemlje.

Trenutno se klimatski modeli ne slažu oko toga koliko su oblaci i aerosoli efikasni u uticaju na uticaj globalnog zagrevanja. Na primer, ako bi u budućnosti bilo manje oblačnih dana, manje sunčeve energije bi se reflektovalo nazad u svemir, što bi povećalo stopu zagrevanja klime.

Nova zapažanja EarthCARE-a će pomoći naučnicima da razviju preciznije klimatske modele, koji će značajno poboljšati klimatska predviđanja i dovesti do informisanijih političkih odluka.

Satelit će raditi tri godine. Kružiće oko Zemlje svakih 90 minuta u orbiti visokoj 393 km, prelazeći ekvator u ranim popodnevnim satima kako bi optimizovao dnevna posmatranja. Do danas, predstavlja najveću i najsloženiju misiju u okviru programa Earth Ekplorer Evropske svemirske agencije (ESA).

Satelitska misija, koja je zajednički poduhvat između Evropske svemirske agencije i Japanske agencije za istraživanje svemira, uključila je 23 saradnika iz Velike Britanije, uključujući Nacionalni centar za posmatranje Zemlje (NCEO), univerzitete Reding, Oksford i Lester, Imperial College, Airbus , Nacionalni centar za atmosfersku nauku, Surrei Satellite Technologi Ltd, i međunarodni partneri kao što je Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze.