Robot Nikola

Robot Nikola

Japanski stručnjaci za robotiku kreirali su robota kojeg su „obučili“ da uspešno prenese šest osnovnih ljudskih emocija.

A sada kažu da se može koristiti za merenje emocionalne inteligencije ljudi.

Istraživači iz projekta Riken Guardian Robot u Japanu ugradili su 29 pneumatskih aktuatora u lice robota koji kontrolišu mrežu veštačkih mišića.

Oni omogućavaju Nikoli da približi pokrete 42 pojedinačna mišića na ljudskom licu.

Još šest aktuatora pokretanih vazdušnim pritiskom pomeraju glavu i očne jabučice, prenosi The US Sun.

Istraživači su rekli da je Nikola obučen da oponaša izraze koristeći prošlu analizu karakterističnih karakteristika emocija – kao što su podizanje obrva, istezanje obraza, spuštanje vilice ili izvijanje usta.

Šest tipičnih emocija koje ona prenosi su sreća, tuga, strah, ljutnja, iznenađenje i gađenje.

I dok su u početku istraživači hteli da vide da li ljudi mogu da shvate koji izraz ona pokušava da da, od tada su otkrili da što osoba brže shvati Nikolin izraz lica, to je društveno intuitivnija.

Prema istraživačima, Nikolina silikonska koža je manje elastična od prave ljudske kože i ne može dobro da formira bore.

Zbog toga je bilo teže identifikovati emocije poput gađenja jer nije mogla biti uključena jedinica akcije za boranje nosa.

„Kratkoročno, androidi poput Nikole mogu biti važni istraživački alati za socijalnu psihologiju ili čak socijalnu neuronauku“, rekao je istraživač Rikena Vataru Sato.

„U poređenju sa ljudskim saveznicima, androidi su dobri u kontroli ponašanja i mogu olakšati rigorozno empirijsko istraživanje ljudskih društvenih interakcija.

„Androidi koji mogu emocionalno da komuniciraju sa nama biće korisni u širokom spektru situacija iz stvarnog života, kao što je briga o starijim ljudima, i mogu da promovišu ljudsko blagostanje“, dodao je gospodin Sato.

Više o samom projektu možete pogledati ovde. https://www.riken.jp/en/