Ova pilula može prepoloviti rizik od smrti nakon raka pluća

Ova pilula može prepoloviti rizik od smrti nakon raka pluća

Pokazalo se da pilula prepolovi rizik od smrti od određene vrste raka pluća kada se uzima svakodnevno nakon operacije za uklanjanje tumora, prema rezultatima kliničkog ispitivanja predstavljenim u nedelju.

Rezultati su predstavljeni u Čikagu na najvećoj godišnjoj konferenciji specijalista za rak, čiji je domaćin bilo Američko društvo za kliničku onkologiju (ASCO).

Rak pluća je oblik bolesti koji uzrokuje najviše smrtnih slučajeva, sa oko 1,8 miliona smrtnih slučajeva svake godine širom sveta.

Lečenje koje je razvila farmaceutska grupa AstraZeneca naziva se osimertinib i prodaje se pod imenom Tagrisso. Ciljano je na određeni tip raka pluća kod pacijenata koji pate od takozvanog karcinoma ne-malih ćelija, najčešćeg tipa i koji pokazuje određenu vrstu mutacije.

Ove mutacije, na onome što se naziva receptor epidermalnog faktora rasta, ili EGFR, utiču na 10 do 25 procenata pacijenata sa karcinomom pluća u Sjedinjenim Državama i Evropi i 30 do 40 procenata u Aziji.

​Kliničko ispitivanje je uključilo oko 680 učesnika u ranoj fazi bolesti (faze 1b do 3a), u više od 20 zemalja. Morali su prvo da budu operisani radi uklanjanja tumora, zatim je polovina pacijenata svakodnevno uzimala tretman, a druga placebo.

​Rezultat je pokazao da je uzimanje tableta dovelo do smanjenja rizika od smrti za 51 posto za lečene pacijente, u poređenju sa placebom.

Posle pet godina, 88 procenata pacijenata koji su uzimali terapiju je još uvek bilo živo, u poređenju sa 78 procenata pacijenata koji su uzimali placebo.

​Ovi podaci su „impresivni“, rekao je Roj Herbst sa Univerziteta Jejl, koji ih je predstavio u Čikagu. Lek pomaže da se „spreči da se rak proširi na mozak, jetru, kosti“, dodao je on na konferenciji za novinare.

Otprilike trećina slučajeva raka ne-malih ćelija može biti operisana kada se otkrije, rekao je on.

„Teško mi je da opišem, mislim, koliko je ovo otkriće važno“, rekao je Natan Penel iz Klivlendske kliničke fondacije na konferenciji za novinare.

„Počeli smo da ulazimo u eru personalizovane terapije za pacijente u ranoj fazi“, rekao je Pennell, koji nije učestvovao u ispitivanjima, i primetio da „treba čvrsto da zatvorimo vrata tretmanu koji odgovara svima za osobe koje nemaju – karcinom pluća malih ćelija.“

Osimertinib je već odobren u desetinama zemalja za različite indikacije, a već je dat za oko 700.000 ljudi, navodi se u saopštenju za štampu iz AstraZeneca.

​Njegovo odobrenje u Sjedinjenim Državama za rane faze u 2020. zasnovano je na prethodnim podacima koji su pokazali poboljšanje preživljavanja pacijenata bez bolesti, odnosno vremena kada pacijent živi bez recidiva raka.

Ali nisu svi lekari usvojili lečenje, a mnogi su čekali na podatke o ukupnom preživljavanju koji su predstavljeni u nedelju, rekao je Herbst.

On je naglasio potrebu da se pacijenti pregledaju kako bi se otkrilo da li imaju mutaciju EGFR. U suprotnom, rekao je, „ne možemo koristiti ovaj novi tretman“.

Osimertinib, koji cilja na receptor, izaziva neželjene efekte koji uključuju ozbiljan umor, osip na koži ili dijareju.